Belföld

A gödi akkugyár ellen felszólaló civilek vegzálásába kezdett a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Az Átlátszó és a Transparency International Magyarország után újabb hazai civil szervezet került a kormány Szuverenitásvédelmi Hivatalának célkeresztjébe: a Göd-ÉRT Egyesület, amiről leginkább azért lehetett hallani a hírekben az elmúlt hónapokban, mert a szervezet többször tiltakozott a gödi akkugyár környezetkárosító tevényekségei miatt.

Az Átlátszó infromációi szerint a Göd-ÉRT Egyesületet levélben értesítette a Lánczi Tamás által vezetett hivatal, hogy „egyedi vizsgálat” alá veszi a tevékenységét. Az indoklás szerint erre azért kerül sor, mert a gödi civil szervezet

  • egy EU-s pályázat nyerteseként, partnerségben más civil szervezetekkel civil érdekvédelmi tevékenységre kapott támogatást 2023-ban;
  • 2024-ben részt vett a választási kampányban;
  • és két képviselő-jelöltje bejutott a gödi testületbe.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal 18 pontban sorolta fel, hogy milyen információkat kér be a civilektől. Többek között kiváncsiak arra, hogy milyen szakmai, illetve „nem szakmai” munkát végeztek, de arra is, hogy „sor került-e nagyszámú, ugyanazon tartalmú e-mail, messenger, SMS, twitter vagy egyéb üzenet szétküldésére támogatói felhívás érdekében rövid intervallumokban”. Mindezek mellett bekérték az egyesület gazdálkodási tevékenységét rögzítő bankszámla- és főkönyvi kivonatokat is 2020-ig visszamenőleg.

A Hivatal szintén részletes adatokat vár az Európai Bizottság „Közös Értékeink” pályázatán elnyert támogatás felhasználásáról és az annak kapcsán folytatott tevékenységekről, valamint az egyesület önkormányzati választási kampányáról is.

A Göd-ÉRT Egyesület elnöke, Szegedi Ákos az Átlátszónak azt mondta, minden, a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályi kötelezettségnek eleget tesznek, és teljesen átláthatóan működnek. A civil szervezet álláspontja szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal alkotmányellenesen kér betekintést egy privát egyesület életébe.

Az Átlátszó hírében szerepel az is, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal a korábban a lap ellen idított vizsgálatot kiterjesztette az az Átlátszónet Alapítványra is, ők is hasonló megkeresést kaptak a napokban, mint a Göd-ÉRT Egyesület.

Kapcsolódó
„Mit mondjak a gyerekeimnek, érdemes itt gyökeret verni, van itt jövőnk?”
Megkeseríti a gödiek életét a terjeszkedő Samsung-gyár. Az üzem mérete a jelenlegi háromszorosára nő, miközben a mostani zajterhelés miatt is már ezrek szenvednek a helyi városvédő egyesület szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik