Belföld

Már kedden elérheti az áradó Duna a rakpartokat Budapesten

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Kedden elérheti a rakpartokat az árhullám Budapesten, ezért három hónap leforgása alatt újabb lezárásokra kell számítani – írja az Időkép az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzésére hivatkozva.

Ahogy az Infostart kiszúrta, a Duna vízállása Budapestnél 137 centiméterről egyetlen nap alatt emelkedett 187 centiméterre, és a folyamatnak még közel sincs vége. A budapesti szakaszon szeptember 17-re ugyanakkor már 565 cm-es vízállást várnak.

Egy nyugat felől érkező frontrendszer miatt szerdán Csehországban és Ausztriában heves esőzésekre figyelmeztettek. Az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) felhőszakadás veszélye miatt narancssárga figyelmeztetést adott ki Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria és Bécs területén és Salzburgban.

A megtorpanó front, majd az azt követő mediterrán ciklon hatására szinte folyamatos esőzés várható egészen a jövő hét elejéig.

Az előrejelzések szerint Ausztriában, Csehországban és Nyugat-Szlovákiában hétfő reggelig sok helyen 100-250 milliméter csapadék hullhat le, de a hegyvidéki területeken több mint 300 milliméter is összegyűlhet. Csehország egyes területein az éves csapadékmennyiség harmada is lehullhat, ami villámárvizeket és áradásokat okozhat.

A budapesti rakpartokat legutóbb bő 3 hónnappal ezelőtt, június elején, előtte pedig tavaly decemberben kellett lezárni a Duna áradása miatt.

Nemcsak a Duna fog áradni várhatóan, hanem a következő napok kiadós esőzései a Rábán és a Lajtán is áradást indíthatnak el, és akár harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállás is jöhet a jövő hét elejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik