Belföld

Pert vesztett az árstop miatt Magyarország az uniós bíróságon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió Bírósága azt a magyar rendelkezést, amely arra kötelezte a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson – ismertette a hvg.hu az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntésének lényegét.

A luxembourgi testület ítélete a Spar indítványa alapján született. A kereskedelmi lánc a magyar bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, amelyet a hatóságok azért róttak ki rá 2023 májusában, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. Az európai testülethez a magyar bíróság fordult.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón az ítéletet kommentálva azt mondta, nem lepte meg őket a bírósági döntés. Szerinte az árstop jó intézkedés volt, egy konkrét ügyre vonatkozott, de ennek már nincs jelentősége. Szerinte a lényeg, hogy a lakosság kedvező áron tudott vásárolni olyan időszakban, amikor elszabadultak az árak.

Az uniós bíróság az ítéletében azt állapította meg, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt. Az ítélet szerint az, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket hatósági áron és meghatározott mennyiségben árusítsanak, megakadályozza a kereskedőket abban, hogy gazdasági megfontolások alapján szabadon határozzák meg eladási áraikat és az általuk értékesíteni kívánt mennyiségeket.

Ezt követően a Bíróság Magyarország arra alapított érvét vizsgálja, hogy e korlátozást az infláció elleni küzdelem és – a megfizethető árú alapvető élelmiszerekkel történő ellátás biztosítása révén – a hátrányos helyzetben lévő fogyasztók védelme indokolja.

A Bíróság szerint, ha feltételezhető is, hogy a kormányrendelet alkalmas e célok megvalósítására, a benne foglalt intézkedések nem arányosak.

A kereskedők hatékony versenyfeltételek melletti szabad piacra jutásának sérelme, valamint a hatósági árak és az e kereskedőkkel szemben előírt mennyiségek által az ellátási lánc egészében okozott zavarok ugyanis meghaladják a kormányrendelet által kitűzött célok eléréséhez szükséges mértéket. Ez alapján a bíróság kimondta, hogy a rendelet és a benne szereplő szankció szembe megy az uniós rendelettel.

A lap felidézte, hogy az árstopot 2022 elején vezette be a kormány több alapvető élelmiszer esetében, az akkori szabály alapján a termékeket csak a 2021 októberi áron lehetett értékesíteni. Az eredetileg három hónapra tervezett intézkedést az időközben elszabadult infláció miatt végül másfél évig tartották érvényben, ami jelentős zavart okozott a kiskereskedelemben. Az árstopot 2023 júliusában szüntette meg a kormány azzal, hogy az aktuális beszerzési árnál magasabb áron továbbra sem lehetett értékesíteni az érintett termékeket. Ez a rendelet idén júliusban veszítette el hatályát, vagyis valójában most ért véget teljesen az árstop.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik