Belföld

Egészségügyi vizsgálat: ezer forint lehet, ha az idő valóban pénz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az államtitkár nem vetette el a díj ötletét.

A szakrendelők tehermentesítésével kapcsolatos kormányzati tervekről, a praxisközösségek fejlesztéséről, a háziorvosok és a szakdolgozók kompetenciáinak bővítéséről beszélt az InfoRádióban Takács Péter. Az egészségügyi államtitkár azt mondta, lekerült a napirendől a heti 200 óránál nagyobb kapacitással rendelkező szakrendelők államosítása, a fenntartó kilététől függetlenül a járóbeteg-szakellátás széles spektrumát kell az otthon közelében biztosítani, ami leginkább a nagy népbetegségekre igaz.

Takács Péter azt tartaná optimálisnak, ha az önkormányzatok is ilyen szemlélettel állnának az ellátás megszervezéséhez.

Nem feltétlenül presztízsjellegű szakmákat kell a lakóhely közelébe vinni, hanem olyanokat, amelyek nagy betegforgalmat generálnak. Ebben egyébként egy kis módszertani iránymutatást fogunk adni az önkormányzatoknak, hogy mi az, amit lakóhely közelében illik fenntartani.

A betegek szempontjából a legfontosabb újításként a járóbeteg-irányítási rendszer bevezetését említette, könnyebbé vált a szakrendelésekhez a hozzáférés az Egészségablak alkalmazásban az online időpontfoglalással, ami persze nem jelenti a telefonos vagy más módon történő időpontfoglalások megszűnését – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: az uniós pénzek hiánya miatt csúszik a  praxisközösségek megerősítése oly módon, hogy akár szakrendelői feladatokat is elláthassanak. Eddig 25 milliárd forintért helyeztek ki eszközöket a központi régión kívüli területekre, ám az egészségügyi fejlesztések zöméhez kellene az a 102 milliárd forint, amit uniós forrásból terveztek. Takács Péter közölte: bővítik a háziorvosok kompetenciáit, hogy tehermentesítsék a szakellátást.

Közben a Népszava arról ír, hogy Takács Péter szerdán a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatonfüredi konferenciáján elismerte: nem zökkenőmentes az új járóbetegirányítási rendszer működése. A szakrendelők érdekvédelmi szervezete jelezte: az ellátandó betegekhez képest kevés az orvos, a szakdolgozó. A szakembergárda idősödése és a foglalkoztatásukat nehezítő szabályok is nehezítik a napi működést.

Jelezték azt is, az új betegirányítási rendszer szintén zavarokat okoz a napi működésben. Az új rendszerben a beteg keresheti a legközelebbi szakrendelést vagy a legközelebbi szabad időpontot is.

A tapasztalatok szerint az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen.

Pál Miklós, a Medicina2000 elnökségi tagja a közönség soraiból azt javasolta, hogy be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat. Ha megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem, bukta az összeget. Takács Péter a javaslatra úgy reagált: ez az ötlet jobban kezelhető, mint a vizitdíj, megvizsgáltatja a lehetőségét. Az államtitkár politikailag érzékenynek nevezte a kérdést, de ellátásszervezési eszközként nem látott benne kivetnivalót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik