Belföld

Felülirta a kormány a polgári jog egyik alapelvét

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete az egyes államháztartási szabályok veszélyhelyzet idején történő eltérő alkalmazásáról. Az Orbán Viktor, miniszterelnök által aláírt jogszabály szerdától már hatályos is.

A kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, humanitárius katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére elrendelte, hogy a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, 2011. évi CXCIV. törvény és a Polgári Törvénykönyvről szóló, 2013. évi V. törvény 6:59. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezéseit a 2. §-ban meghatározottak szerint kell alkalmazni.

2. § Az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi tulajdoni részesedésével működő vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság önkormányzattal szemben fennálló követelése átruházására irányuló szerződést érvényesen nem köthet.

Ezzel az egyetlen mondattal a kormány felülírta törvény egyik jogi alapelvét, azt, amelyik a szerződési szabadságot rögzíti.

(1) A felek szabadon köthetnek szerződést, és szabadon választhatják meg a másik szerződő felet.

(2) A felek szabadon állapíthatják meg a szerződés tartalmát. A szerződéseknek a felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályaitól egyező akarattal eltérhetnek, ha e törvény az eltérést nem tiltja.

A háborús veszélyhelyzet miatt tehát mától korlátozzák az önkormányzati cégek szerződési szabadságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik