Élő Nagyvilág

Másodszor ölt amerikai állampolgárt az izraeli hadsereg, az USA változást vár

Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP
Tayfun Coskun / ANADOLU / Anadolu via AFP

Belgium félezer sátrat adományoz Gáza lakosságának

Belgium 511, egész családok befogadására alkalmas, lakhatást biztosító sátrat adományoz a gázai lakosságnak, a felajánlást a belga védelmi minisztérium a hadsereg szállító repülőgépével juttatja el a Brüsszel melletti Melsbroek katonai repülőteréről – tájékoztatott a belga külügyminisztérium szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a művelet része a belga sürgősségi segélyek külföldre juttatását szervező, B-FAST nevű tárcaközi polgári biztonsági szolgálat tevékenységének a válsággal sújtott közel-keleti régióban. A szerdán bejelentett adomány a gázai civilek és a Gázát elhagyni kényszerült civil lakosság sürgős szükségleteinek kielégítését szolgáló belga támogatásokat egészíti ki – tájékoztattak.

A belga külügyi tárca emlékeztetett: Gázában napról napra romlanak az életkörülmények. A tél közeledtével a teljes gázai lakosság, köztük gyermekek szenvednek hiányt mindenből, miközben embertelen körülmények között élnek. A régió humanitárius katasztrófával néz szembe – hívták fel rá a figyelmet.

Megismételjük a tűzszünetre, a túszok szabadon bocsátására és a kétállami megoldásra, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozására irányuló tárgyalások megkezdését sürgető felhívásunkat

fogalmaztak, majd hozzátették: a fegyverek elhallgatása az első lépés a régió stabilitása és tartós békéje felé.

A közlemény kiemelte: a 11 hónapja tartó, szüntelen erőszak következtében 1,9 millió ember költözött el Gázából. Ez 10 lakosból 9-et jelent – írták. Otthonaik romokban hevernek. A segélyszervezetek mindent megtesznek azért, hogy menedéket nyújtsanak az embereknek. Noha csak átmeneti megoldás, Belgium, adományával, jelentős mértékben járul hozzá ahhoz, hogy menedéket lehessen nyújtani a gázai családoknak. Amire a gázai lakosságnak valóban szüksége van, az az azonnali és tartós tűzszünet – tette hozzá közleményében a belga külügyminisztérium.

(MTI)

Öt ember meghalt egy légicsapásban, Izrael szerint terroristák voltak

Legalább öt ember meghalt a ciszjordániai Tubaszban, egy izraeli légicsapás következtében – jelentette szerdán hajnalban a Palesztin Vörös Félhold segélyszervezet.

A mentők az öt ember holttestét kiemelték a bombázás helyszínén, és a kórházba szállították

– tették hozzá nyilatkozatukban.

Az izraeli hadsereg az esettel összefüggésben az alábbi közleményt adta ki:

A terrorizmusellenes tevékenység részeként az Izraeli Légierő repülőgépe nemrég lecsapott egy fegyveres terroristasejtre Tubasz térségében.

(Reuters)

Másodszor ölt meg amerikai állampolgárt az izraeli hadsereg, az USA változást akar

Az izraeli hadsereg módszereinek felülvizsgálatára szólított fel kedden Antony Blinken, amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin, védelmi miniszter, miután már a második amerikai állampolgár esett izraeli katonák áldozatául palesztin területen.

Múlt pénteken egy 26 éves, amerikai-török állampolgárságú nőt ért halálos lövés Ciszjordániában. Aysenur Ezgi Eygi, emberi jogi aktivista egy tiltakozó felvonuláson vett részt, melynek keretében az illegális ciszjordániai zsidó telepek bővítése ellen léptek fel a tüntetők, miután a szélsőjobboldali, zsidó telepesek egyre erőszakosabb viselkedést tanúsítanak a környéken élő palesztin civilekkel szemben.

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy az első vizsgálat megállapította, nagy valószínűséggel izraeli katonák adták le a lövést, amely megölte a fiatal, amerikai nőt, és sajnálkozásukat fejezték ki a halála miatt. Az amerikai-török emberi jogi aktivista családja az izraeli hadsereg előzetes vizsgálatát elégtelennek minősítette, és független amerikai vizsgálatot követel. Erre azután került sor, hogy Joe Biden, amerikai elnök azt mondta, a fiatal nő halálát okozó lövedék „gellert kapott a földön”, majd egy amerikai illetékes megerősítette, hogy az izraeli vizsgálatnak ez volt a következtetése.

Hivatalos palesztin források szerint a nőt a fején érte a találat.

„Megítélésünk szerint az izraeli biztonsági erőknek alapvető változtatásokat kell végrehajtaniuk a ciszjordániai működésükben, beleértve a bevetési szabályaik megváltoztatását is” – mondta az amerikai külügyminiszter, aki szerint „senkinek nem szabadna meghalnia azért, mert részt vesz egy tüntetésen és kifejezi a véleményét”. Blinken „elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az izraeli hadsereg már a második amerikai állampolgárt ölte meg az idén.

Januárban egy palesztin-amerikai tinédzsert lőttek agyon izraeli katonák. Az amerikai születésű fiatalember, halálakor, mindössze 17 éves volt. A végzetes lövés egy olyan összecsapás közben dördült el, amelynek során palesztin tiltakozók köveket dobáltak az izraeli katonák felé. John Kirby, nemzetbiztonsági szóvivő akkor azt mondta, bár nem tudják pontosan, mi történt, komolyan aggódnak a történtek miatt.

Az izraeli hadsereg a múlt pénteki halálesettel összefüggésben korábban közölte, hogy a katonai rendőrség bűnügyi vizsgálati osztálya nyomozást folytat, és annak eredményeit, amint befejeződnek, magasabb szintű felülvizsgálatra terjesztik elő.

„Nagyon-nagyon közelről fogjuk ezt figyelni” – mondta a kilátásba helyezett, magasabb szintű vizsgálatról újságíróknak John Kirby, aki szerint a büntetőjogi vizsgálat szokatlan lépés az izraeli hadsereg részéről.

Látni akarjuk, hogy mi lesz a büntetőjogi vizsgálat vége, mit találnak, hogy bárkit felelősségre vonnak-e és hogyan

– figyelmeztetett az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő.

Izrael felkérést küldött a palesztin hatóságoknak, hogy végezzék el az amerikai nő boncolását, valamint „mélységesen sértőnek” nevezte az áldozat családjának állítólagos felvetését, mely szerint egy képzett mesterlövész végzett a fiatal nővel.

Olvasói sztorik