Belföld

Herényi Károly megegyezett a földvári kikötőt építő céggel, egyesületének több tagja sem támogatja a döntését

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke, korábbi parlamenti képviselő arról ír az egyesület Facebook-oldalán közzétett közleményben, hogy a Nyugati strand kellős közepén épülő vitorláskikötőt a továbbiakban nem támadják (öt éve, 2019-ben kezdték megfellebbezni a kikötőépítéshez kiadott hatósági engedélyeket, mert szerintük strandra nem épülhet kikötő), a beruházó Balabo Kft. pedig létrehoz egy olyan alapítványt, amibe évente tízmilliókat fizet, városfejlesztési célra – írja a Magyar Narancs. Herényi így érvel:

Ha a Kúria előtt veszítünk, minden marad a régiben, és fizethetjük a tetemes perköltségeket. Ha nyerünk, a Kúria minden bizonnyal új eljárásra kötelezi a Bíróságot, az pedig megismételt eljárásra kötelezi az Önkormányzatot és a Kormányhivatalt. Tehát a kikötő mindenképpen megépül, csak az elhúzódó ismételt eljárások miatt még később. Erre lehet mondani, ez legyen a beruházó gondja és vesztesége. Igen, de mivel a vállalkozók általában nem hülyék, az elmaradt 2-3 éves haszon miatt kártérítési eljárást indíthatnak a Hivatalok ellen, amit nagy valószínűséggel meg is nyernek.

Herényi bejelentése után az egyesület Facebook-oldalát elárasztották a felháborodott, Mosolygó-szimpatizáns kommentelők. Herényi nemrég egy újabb bejegyzést tett közzé, ebből pedig kiderül, hogy az egyesület tagjainak többsége sem osztja a véleményét.

A kommentekben a személyeskedő, a küzdőtársaim és a magam jellemét megkérdőjelező állítások, melyek szerint eladtuk magunkat, alpolgármesteri címért eladtuk a becsületünket, négy év küzdelem után nem esnek jól, de ezekre- követve Esterházy P. örökbecsű állítását- természetesen nem reagálunk. De az tény, hogy közöttünk, a Mosolygók között az önkormányzati szerepvállalás milyensége és a kikötőügy lezárása komoly viták tárgya. A többség az én és a Mosolygók jóhírét védendő nem osztja a per szüneteltetésével kapcsolatos véleményemet, és per folytatásának a híve. Én ezt, mint demokrata elfogadom, de a per folytatásának sem érzelmi sem értelmi indokait nem látom, és képviselni sem tudom. Felajánlottam, átadom a tárgyalás lehetőségét társaimnak, ha valaki azt értelmes és megvalósítható céllal vállalja

– írja Herényi.

Holovits Huba, fideszes polgármester már a negyedik ciklusát kezdheti meg Balatonföldváron, miután kihívóját, a volt MDF-frakcióvezető Herényi Károlyt 56–44 arányban maga mögé utasította a júniusi választáson, de csak két fideszes került be a hattagú testületbe, miközben a Herényi vezette Mosolygó Földvárért három helyet is megszerzett, és még egy független képviselő is bejutott. Ez új helyzet lesz a várost 2010 óta irányító Holovitsnak, miután az elmúlt öt évben a Fidesz-KDNP politikusai többséget alkottak az önkormányzatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik