Belföld

Csádi misszió: megjelent Orbán Viktor határozata

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az ügy olyan fontos, hogy napközben jelent meg a Magyar Közlöny.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány, illetve külön a miniszterelnök határozata. E szerint a kormány egyetért a csádi kormánnyal kötött védelmi együttműködési megállapodás szövegével, és elrendeli a szövegek végleges megállapítása után annak benyújtását az Országgyűléshez. A törvényjavaslat előadója a honvédelmi miniszter lesz.

A kormányfő felhatalmazza Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert, hogy – az érintett miniszterekkel egyetértésben – a tárgyalásokon részt vevő személyeket kijelölje, hogy ő maga vagy az általa kijelölt személy a tárgyalások eredményeként előálló szövegtervezetet kézjegyével lássa el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a megállapodás létrehozásához szükséges meghatalmazási okiratot kell kiadnia. A honvédelmi miniszternek, a külügyminiszternek, illetve Tuzson Bence igazságügyi miniszternek a megállapodás létrejötte után a szöveg végleges megállapítására adandó felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul a kormány elé kell terjesztenie.

A minap Vadai Ágnes (DK) arról kérdezte Orbán Viktort, milyen szerepe van neki vagy bármelyik családtagjának abban, hogy a Magyar Honvédség a legkevésbé sem biztonságos Csádba akar katonákat küldeni, ez mennyiben szolgálja a nemzeti érdeket. Azt a választ kapta, hogy a magyarokat a tömeges, illegális migráció okozta fenyegetéstől védik. A kormány biztonság- és védelempolitikájának egyik alappillére, hogy a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, ezért nyújtunk komplex – fejlesztési, mezőgazdasági, diplomáciai és védelmi lábakon álló – támogatási csomagot a Száhel-térség egyik utolsó stabil államának számító Csádnak.

Azt korábban Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter jelentette be, hogy Orbán Gáspár hivatásos katonaként „a miniszteri kabinetbe vezényelve részt vesz a csádi misszió előkészítésében”. Orbán Viktor a véres harcok után gratulált a békés választáshoz a csádi elnöknek, akivel vasárnap este a Karmelita kolostorban vacsorázott és tárgyalt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik