Belföld

Szlovákia csökkenti a gázolaj forgalmi adóját

Szlovákia január végéig csökkenti a gázolaj forgalmi adóját, hogy segítsen a fuvarozók nehéz helyzetén - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn délután.

A gázolaj forgalmi adójának csökkentésében – amely az Európai Unió országai közül Szlovákiában a legmagasabb – azon a találkozón egyeztek meg, amelyen a kormány és a szociális partnerek, valamint a vállalkozók képviselői megvitatták az elektronikus útadó bevezetése után kialakult helyzetet.

Szlovákiában jelenleg egy liter gázolaj 1,14 euróba kerül, a csökkentés után pedig 1,01 euró lesz – mondta Fico. Az államkassza számára ez 100 millió eurós bevételkiesést jelent. Fico elvárja, hogy a szlovák fuvarozók ezután már otthon tankoljanak, mert a szlovák gázolaj ára már konkurens. Szerinte jelenleg Ausztriában 1,01, Magyarországon 1,03, Csehországban pedig 1,05 euró a gázolaj literjének ára.

A bevételkiesést a kormány azzal próbálja meg pótolni, hogy a júniusi választás után a jelenlegi 16-ról 14-re csökkentik a minisztériumok számát, illetve a tárcák takarékoskodni fognak. Fico tájékoztatása szerint a kormány várhatóan pénteken rendkívüli ülést tart, amelyen megvitatja ezeket a kérdéseket. Ezt követően a parlament elé kerülnek, amely szintén rendkívüli ülésen foglalkozna velük.

További megállapodás, hogy a fizetőssé vált első osztályú utakon január 14-től január 31-ig nulla euró lesz az útdíj. Június végéig pedig megjelölik a fizetős szakaszokat, hogy a gépkocsivezetők tudják, merre haladnak át. Ugyanakkor az egyes fizetős szakaszokat több részre osztják, hogy igazságosabb legyen a fizetés. A kamionosok ugyanis arra panaszkodtak, hogy most az egész szakaszért fizetniük kell, akkor is, ha annak csak egy kis részét veszik igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik