Nagyvilág

A venezuelai ellenzéki elnökjelölt Spanyorolszágba menekült

Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP
Pedro Rances Mattey / ANADOLU / Anadolu via AFP
A letartóztatását elrendelő Maduro-kormány nem akadályozta meg a távozását, mert békét akarnak.

A spanyol külügyminiszter közleményt adott kia arról, hogy Edmundo González venezuelai ellenzéki elnökjelölt elhagyta a latin-amerikai országot, és Spanyolországban kért menedéket.

„Edmundo González saját kérésére a spanyol légierő gépén repült Spanyolországba” – írta José Manuel Albares, hozzátéve, hogy

Spanyolország kormánya elkötelezett minden venezuelai politikai jogai és testi épsége mellett.

A történtek előzménye, hogy a venezuelai kormány elrendelte Nicolas Maduro ellen elinduló González letartóztatását, akit amúgy a venezuelai ellenzék és számos külföldi kormány is a júliusi elnökválasztás törvényes győztesének tart.

Delcy Rodriguez venezuelai alelnök megerősítette, hogy González távozott, miután „néhány nappal ezelőtt önként menedéket keresett a caracasi spanyol nagykövetségen”. Elmondta, hogy a jelölt letartóztatását elrendelő Maduro-kormány úgy döntött, hogy Gonzáleznek biztonságos kiutazást biztosít az országból, így járulva hozzá az ország politikai békéjéhez. A Spanyolországba távozás tényét González ügyvédje is megerősítette az AFP-nek.

Venezuelában a választás óta több tüntetés is volt már a csalással vádolt Maduro ellen, az Európai Unió is kétségbe vonja a választás tisztaságát, az Egyesült Államok és számos latin-amerikai ország pedig hivatalosan is elismerte González győzelmét. Az ellenzék szerint Maduro elvesztette a választást, aki erre azzal reagált, hogy bejelentette: előrehozza a karácsonyt októberre.

Kapcsolódó
Maduro bejelentette: október 1-jén tartják a karácsonyt Venezuelában
A csalással vádolt elnök előrehozta az ünnepeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik