Nagyvilág

A választások után döntenek Trump büntetéséről

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

A bíró pénteken az amerikai elnökválasztás utáni időpontra halasztotta a büntetés mértékének kihirdetéséről szóló tárgyalást abban a perben, amelyet Donald Trump volt elnök ügyében tartottak hallgatási pénz kifizetésének körülményei miatt. Juan Merchan bíró közölte, hogy az eredetileg kitűzött szeptember 18. helyett november 26-án fogja ismertetni a büntetést.

Előzőleg a republikánus elnökjelölt és ügyvédei kezdeményezték, hogy a tárgyalást halasszák az elnökválasztás utáni időpontra. Azzal érveltek, hogy egy korábbi időpont leplezetlen beavatkozás lenne a választások menetébe. A büntetés mértékének kihirdetéséről szóló tárgyalás első időpontja július 11-e volt, azt halasztotta a bíró szeptemberre.

A New York-i esküdtszék júniusban Donald Trumpot bűnösnek találta a hallgatási pénz kifizetésének körülményei miatt indult büntetőeljárásban. A perben szereplő összeget Donald Trump ügyvédje fizette egy felnőttfilmes színésznőnek 2016-ban, de az ügyészség nem a kifizetés tényét, hanem annak jogcímét találta törvénybe ütközőnek és megtévesztőnek.

Alvin Bragg, New York város demokrata kerületi ügyésze 34 vádpontból álló vádiratot állított össze Donald Trump ellen, aki a júniusban zárult hathetes tárgyalássorozat alatt mindvégig azt hangoztatta, hogy politikai alapú eljárásról van szó, politikai ellenfelei részéről.

Donald Trump és ügyvédei pénteken New Yorkban fellebbezést nyújtottak be egy másik, a republikánus elnökjelölt ellen polgári peres eljárásban rágalmazás miatt kiszabott 5 millió dolláros kártérítési ítélet ellen. A pert E. Jean Carroll korábbi újságíró indította Donald Trump ellen, aki szerinte a 90-es években szexuálisan zaklatta őt egy luxusáruházban.

Donald Trump a fellebbezésről szóló bírósági meghallgatás után ügyvédeivel közösen tartott sajtótájékoztatón ismét valótlanságnak nevezte a nő állítását, és azt mondta, hogy nem is ismeri.

Ügyvédje, John Sauer minden jogi alapot és bizonyítékot nélkülözőnek nevezte E. Jean Carroll állítását a zaklatásról, és felhívta a figyelmet arra, hogy felperes nem tudott visszaemlékezni az állítása szerint megtörtént eset pontos időpontjára és körülményeire, valamint tanúk sem állnak rendelkezésre, és rendőrségi feljelentés sem született.

Donald Trump a tájékoztatón azt állította, hogy az ellene indított minden jogi eljárás mögött politikai ellenfelei állnak, úgy vélte, hogy a jogi támadásokban érintett a Joe Biden jelenlegi elnök vezette adminisztrációhoz tartozó igazságügyi minisztérium is. E. Jean Carroll ügyvédje Donald Trump sajtóértekezletére közleményben úgy reagált, hogy akár újabb, rágalmazás miatti pert is indíthatnak.

Egy különálló polgári perben, de ugyanebben az ügyben az újságírónő részére a bíróság idén januárban 88,3 millió dolláros kártérítést is megítélt, ami ellen Donald Trump és jogi képviselői hasonló érvekkel alátámasztva nyújtottak be fellebbezést.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik