Belföld

Ferihegyen fogott el a rendőrség egy kanadai börtönből megszökött gyilkost

police.hu
police.hu

Egy Amszterdamból Budapestre tartó repülőjáraton utazott az a 32 éves, algériai férfi, aki egy kanadai börtönből szökött meg még májusban. Azóta keresték a hatóságok – írják a rendőrség oldalán.

A Kanadai Büntetés-végrehajtási Intézet, valamint a Québeci Tartományi Rendőrség tavasszal hajtóvadászatot indított a lavali börtönből megszökött Y. Z. felkutatására. A 32 éves, algériai-kanadai-magyar, hármas állampolgárságú férfi még 2011-ben, karddal hátba szúrt egy magyar férfit, aki belehalt sérüléseibe. Az elkövető ekkor elmenekült ugyan a helyszínről, de később önként feladta magát. Emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, aminek letöltését meg is kezdte. A börtönben azonban újabb, súlyos személyi sérüléseket okozó bűncselekményt követett el. Így a kanadai hatóságok – 12 év után – megtagadták a feltételes szabadságra bocsátását. Az ezzel kapcsolatos meghallgatását követően dönthetett úgy, hogy megszökik.

Idén tavasszal Québec tartományból, Lavalból, a Kanadai Javító Szolgálat joghatósága alá tartozó Szövetségi Képzési Központból szökött meg. Nemzetközi körözést adtak ki ellene, és nagy erőkkel keresték. Felkerült a Québec tartomány legveszélyesebb bűnözőit tartalmazó weboldalra is.

Olyan információk érkeztek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztályához nemzetközi bűnügyi együttműködés eredményeként, miszerint a férfi repülővel Magyarországra érkezik.

A KR NNI fejvadászai (a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság és a KR bevetési egységeivel együttműködve) szeptember 3-án, délelőtt fogták el a férfit. Éppen akkor, amikor kiszállt az Amszterdamból érkező repülőgépből. Az országba való belépésénél testvére okmányával igazolta magát. A rendőrök a terminálon bilincselték meg, majd onnan állították elő a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságra, ahol őrizetbe vették. A más nevére szóló igazolvány használata miatt közokirat-hamisítás miatt indult vele szemben büntetőeljárás. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik