Kultúra

Idén indul a BIFF, újra lesz Budapesten független, nemzetközi filmfesztivál

BIFF
BIFF
Október végén indul majd, a Corvin Moziban.

A mostantól évente megrendezendő BIFF – Budapest International Film Festival a világ legfrissebb és legizgalmasabb fesztiválfilm-kínálatát hozza el a budapesti Corvin moziba – olvasható a BIFF sajtóközleményében.

Budapest legújabb kulturális projektjének szervezői, az őszi dátum mellett, az első filmeket is elárulták a programból: a magyar nézők elsőként láthatják moziban az írek aktuális kultfilmjét (Kneecap); cannes-i nagydíjas, iráni, családi drámát (The Seed of the Sacred Fig) vagy az A24 idei misztikus dobását (I Saw The TV Glow).

Az október 29. és november 3. közt, a Corvin Moziban megrendezendő BIFF – Budapest International Film Festival Németország 2025-ös, Oscar-nevezett filmjével, a Cannes-ban a zsűri különdíját elnyerő The Seed of the Sacred Fig premierjével debütál majd, a fesztivál pedig hat napon keresztül, húsz nemzetközi filmmel várja majd a nézőket – írják a szervezők.

Horváth Kristóf, a fesztivál vezetője, illetve Szimler Bálint kreatívigazgató elmondták:

Szeretnénk a fesztiválunkkal a 2019-ben megszűnt Titanic Filmfesztivál szellemi örökségét újszerűen, de merészen továbbvinni a filmek iránti tiszteletünkben, de az is rövid távú célunk, hogy belakjuk és egy kicsit felforgassuk Budapestet, a legkülönfélébb szakmai programokkal, külsős eseményekkel és bulikkal. Még ha a hétköznapokban kevesebbszer is jut el az ember moziba, ezt a hetet tartsa fenn mindenki a filmnézésre és közös élményekre.

A BIFF válogatási koncepciója egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes, új filmjeit, a legizgalmasabb, friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást.

Az év legizgalmasabb filmes playlistje, amiben igyekszünk összegyűjteni a világ minden részéről olyan filmeket, amiket mindenképp látnod kell. A retrospektív szekció kivételével, ráadásul, minden BIFF-en vetített film magyarországi mozipremier is egyben, a legtöbb filmet, ráadásul, nálunk lehet először és utoljára látni itthon

– tette hozzá a programért felelős Rév Dániel és Donáth Péter.

A szervezők most az első öt filmet jelentették be: a közönségdíjért versenyez majd a nyitó The Seed of the Sacred Fig (A szent füge magja). A hazájából elűzött, iráni filmrendező, Mohammad Rasoulof filmje egy társadalmi dráma, amely egy végletekig kiélezett macska-egér harccá alakul állam és individuum, privát- és közszféra találkozásának töréspontján, egy elnyomó rendszerben.

Szintén a versenyprogramban lesz látható, a Telex Filmklubbal összefogásban, az I Saw The TV Glow, a kultikus A24 stúdió idei egyik legnagyobb dobása, egy neonszínű, queer coming of age történet.

A kísérleti szekcióban szerepel az argentin Eduardo Williams második filmje, a The Human Surge 3 – egy nem létező franchise újabb darabja, amely a klasszikus cselekményépítés konvencióit kérdőjelezi meg. A fesztivál versenyen kívüli zárófilmje a belfasti hip-hop trió felemelkedését bemutató Kneecap; a szex, drogok és hip-hop mámorában úszó, életrajzi filmben a zenekar, az Oscar-jelölt Michael Fassbenderrel a fedélzeten, önmagát játssza és globális kiáltványt fogalmaz meg az anyanyelvi autonómia öröksége védelmében.

A BIFF retrospektív sorozata idén, Buster Keaton Ifjabb Sherlock detektív című filmjének 100. évfordulója alkalmából, a mozgókép örök alakváltó figurájánák, a detektív karakterének történetét meséli el a filmnyelvi formák állandó változásában és reinkarnációiban, összesen négy film keretében, a klasszikustól közel napjainkig.

A BIFF elindításának hátteréről, a városhoz való kapcsolódásról és hosszú távú missziójáról Szalai Tamás, az ötödik alapító nyilatkozott:

Budapest vibráló, de kicsit kettős identitású város: a világszínvonalú közösségi élményt szomjazza, de fuldokol a hétköznapi megélhetésben és kihívásokban. Vannak kulturálisan elkötelezett, értékvezérelt cégek, akik szeretnének kitűnni a közömbösségből. Ezt felismertük, így képesek vagyunk független, azaz állami támogatás nélküli kulturális projektként akár évtizedekben gondolkozni.

Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője hozzátette:

Budapest nagyon megérdemli, hogy ismét legyen egy rangos játékfilm-fesztiválja – a Corvin mozit, egy évszázaddal ezelőtt, éppen az olyan nagyszabású események helyszínének álmodták meg, mint a most útjára induló BIFF, melynek mostantól büszke házigazdái lehetünk.

A teljes programot szeptember második felében jelentik majd be a szervezők, ekkortól indul a jegyértékesítés is, a hivatalos honlap, illetve a Facebook– és az Instagram-felületek már élnek.

A BIFF – Budapest International Film Festival mögötti alapítói és szervezői csapat tagjai Horváth Kristóf, fesztiváligazgató, a Sziget és a Titanic Filmfesztivál korábbi munkatársa, az Esti Kornél zenekar gitárosa, a programért Rév Dániel, a Cinema Niche, CineKorda, Celluliod Nights vetítéssorozatok egyik főszervezője és Donáth Péter, filmrendező, a Cinema Niche alapítója felel, kreatív igazgatója Szimler Bálint, a Locarnóban három díjat nyert Fekete pont rendezője, pénzügyi és stratégiai igazgatója pedig Szalai Tamás.

A BIFF partnerei az Erste, a Bortársaság, a Warner Bros. Discovery és streaming platformja, a Max, stratégiai partnere a Budapest Film Zrt., kiemelt médiapartnere a Telex, az arculatot Benkő Bálint készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik