Belföld

Miért folyatja mindenki az utcára a légkondi vizét?

Aki már sétált el paneltömb mellett, annak bizonyára nem új jelenség, hogy az épületek tövében megszaporodtak a tócsák, a legnagyobb szárazság közepette. És, ha nem vigyáz az ember, őt is beteríti a fentről lecsöpögő víz, melynek forrásai a különböző otthoni klímaberendezések.

Ahogy a G7 írja, a klímaváltozás hatására roppant népszerűvé váló, inverteres légkondicionálók kánikulában, óránként 1–3 liter vizet is termelhetnek, amit gyakran az utcára folyatnak. Bár ideális esetben ez a víz lassan elpárologna, a klímák számának növekedése és a hőmérséklet emelkedése miatt a gond egyre súlyosabbá válik. Egy tízemeletes lakóháznál, egy-egy lépcsőháznyi utcarész felett akár két tucat légkondi is lehet, ami, adott esetben, óránként akár 50–70 liter, naponta fél köbméter vizet jelent. Ez a víz nemcsak kellemetlen, hanem egészségügyi kockázatot is jelenthet, mivel nem tiszta. Hogy ennek ellenére miért ez a bevett eljárás, annak most a G7 ment utána.

A lap szerint a jelenlegi szabályozás nem nyújt egyértelmű megoldást a kondenzvíz kezelésére. A megkérdezett szakemberek szerint ugyanis nincs általános szabály arra vonatkozóan, hogy hova kellene vezetni ezt a vizet, így a lakástulajdonosok és a klímaszerelők döntenek az elhelyezésről. Bár egyes szakemberek igényesen kivitelezik a munkát és nem engedik a vizet az utcára csöpögni, sok esetben ez mégis megtörténik. Ideális megoldás lenne a kondenzvizet visszavezetni a lakásba, ahol a lefolyórendszerbe lehetne irányítani, de ez extra költséggel és munkával jár.

A dolog jogi oldalról nézve sem egyszerű, mivel a kondenzvíz nem tiszta víz, így nem lenne szabad az utcára engedni. Az országos településrendezési és építési követelmények (OTÉK) szerint a gépészeti berendezések kültéri egységeinek az építési helyen belül kell elhelyezkedniük, de ez a szabály csak pár éve hatályos, az előtte épített ingatlanoknál nem érvényesíthető. Az önkormányzatok helyi építési szabályzataikkal befolyásolhatnák a helyzetet, de jelenleg nincs konkrét szabályozás a klímaberendezések kondenzvizének elvezetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik