Kultúra

ÉKM: nem a Rádió bontásánál dolgozik a visszatartott jármű, de mégis ott dolgozik

Momentum
Momentum
Érdekes gondolatmenet.

Furcsa közleményt adott ki hétfőn délután a Lázár János által vezetett Építési és Közlekedési Minisztérium.

A röviddel 16 óra előtt az MTI-hez eljuttatott két bekezdésben, az egykori Magyar Rádió-épületek bontását megakadályozni kívánó polgári engedetlenségi akcióval kapcsolatban, a következőképpen fogalmaztak – a gondolatmenetet szó szerint idézzük:

Hétfőn délelőtt nem a leendő Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építéséhez kapcsolódó munkálatokat végző kamionsofőrrel szólalkoztak össze az iskolaépítést ellenző politikusok.

A beruházás helyszínén történt incidensben résztvevő teherautó nem a Pázmány Péter Katolikus egyetem új Campusának megépítéshez kapcsoló bontási munkálatoknál dolgozott. Szeptember 2-án az épület teljes birtokba adási eljárása zajlik. Az épület bontása belső munkálatokkal ugyan megkezdődött, azonban ahhoz teherautós vagy kamionos szállítási tevékenység nem kapcsolódik.

A politikusok mellett a Zöld Palotanegyedért nevű, civil csoport több tagját, illetve néhány környéken lakót is magában foglaló összegyűltek – akik, valójában, nem az „iskolaépítést” magát, hanem a szakmai konszenzus, valamint a lakossággal és a kerülettel való érdemi egyeztetés nélküli, túlzó, város- és médiatörténeti szempontból is kiemelkedő értékeket elpusztító bontást ellenzik – akciójáról hétfő délelőtt hosszabb cikkben számoltunk be. A Józsefváros Újság élő közvetítéseit (itt, itt, itt, itt, illetve itt) végignézve a történet egyértelműen rekonstruálható, így látszik, hogy a nyergesvontató feltartóztatásában többen is részt vettek, a téren pedig, néhány pillanatra, egy lesötétített, fekete kisbusz is feltűnt, ami, az embereket látva, inkább továbbhajtott.

A történteket az ÉKM (az egyetem nevét részben kisbetűvel író) közleménye is megpróbálja leírni, a rövid mondatok azonban egészen meglepő értelmet nyernek: ezek szerint

az építéshez kapcsolódó munkákat – amikhez az építési engedélyt a projekt még nem szerezte meg – végző kamionsofőr valójában nem az épületek bontási munkálatainál dolgozott, teherautós vagy kamionos szállításra ott ugyanis nincs szükség.

Kérdés tehát, hogy akkor mégis mit keresett ott üresen, rakomány nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik