Nagyvilág

A német kancellárt aggasztja a szélsőjobb tartományi választási eredménye

Olaf Scholz német kancellár keserűnek nevezte a Türingia és Szászország tartományokban elért, az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt növekvő támogatottságát mutató választási eredményeket.

Scholz egyúttal megkönnyebbülésének is hangot adott, hogy nem váltak valóra pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) mindkét tartományi parlamenti kieséséről tett borús előrejelzése”. Kifejezetten aggasztónak nevezte viszont az AfD erődemonstrációját, amellyel mindkét tartományban a leadott szavazatok közel egyharmadát szerezte meg.

„Országunk nem tud és nem is szabad, hogy hozzászokjon ehhez” – írta Scholz hétfőn az Instagramon, amelyben először kommentálta a vasárnapi választási eredményeket.

Az AfD árt Németországnak. Gyengíti a gazdaságot, megosztja a társadalmat és tönkreteszi országunk jóhírét. Most minden demokratikus pártnak az a feladata, hogy stabil kormányt alakítson a jobboldali szélsőségesek nélkül

fogalmazott a német kancellár.

A vasárnapi választásokon az SPD Szászországban a szavazatok 7,3 százalékának, Türingiában pedig a 6,1 százalékának megszerzésével a legrosszabb eredményt érte el a berlini fal leomlását és a kelet-németországi kommunista rendszer összeomlását követő első szabad választások óta. A türingiai eredmény pedig a párt eddigi legrosszabb szereplése a németországi demokratikus tartományi választásokon.

Saját pártja teljesítményéről szólva Scholz hangsúlyozta, hogy „jó és tiszta választási kampányt folytattunk. A vasárnapi választási eredmények keserűek, számunkra is”.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik