Kultúra

Polgári engedetlenségi akcióval gátolták hétfőn az egykori Rádió-épületek bontását

KÖZTI / PPKE
KÖZTI / PPKE
A járművek bontási területre való bejutását akadályozták.

Hétfőn reggel, hét órakor a Zöld Palotanegyedért nevű, józsefvárosi, civil csoport, illetve néhány helyi és országos politikus jelent meg a Magyar Rádió egykori, döntő többségében bontásra ítélt épületeinél, hogy egy polgári engedetlenségi akció keretein belül meggátolják a munkagépek, illetve járművek projektterületre való bejutását – derül ki a Józsefváros Újság élő videóiból.

Az egymást követő felvételeken jól látszik, hogy a Múzeum utcai bejárat mögött egy óriási daru tűnt fel, a Pollack Mihály tér felől pedig, röviddel fél 8 előtt, egy nyerges vontató, illetve egymás után érkező teherautók próbáltak a Zöld Palotanegyedért által különböző méretű feliratokkal és transzparensekkel díszített, ideiglenes kerítés túloldalára jutni.

Utóbbiaknak ez nem sikerült, a nyerges vontató pedig közel két órára a nyitott kapu előtt ragadt, hiszen az aktivisták egyike, az építőmérnök Márkus Ferenc, a jármű elejébe kapaszkodott és próbálta megakadályozni annak haladását.

A patthelyzetnek – aminek közepén egy sötétített ablakú Mercedes kisbusz is feltűnt, majd, miután látta, hogy nincs esélye bejutni a tömbbe, továbbhaladt – végül a rendőrség feltűnése vetett véget, Márkus pedig a Józsefváros Újságnak elmondta: a bontási engedélyt a projekt rég megszerezte (ezt a tervcsomagot decemberben hosszan ki is elemeztük), de, rövidesen, három független per is indult ennek megszüntetéséért.

Az ügyeket a bíróság később egyesítette, a civil erők pedig ideiglenes jogvédelmet kértek, hogy a jogerős bontási engedély ellenére, a per lezárásáig, ne kezdődhessenek meg a kézzelfogható munkák, ezt a független bíróság azonban elutasította. Jogilag épp ezért semmi akadálya sincs annak, hogy a stúdiók, valamint a média- és várostörténeti szempontból egyaránt fontos épületek porrá váljanak.

Ha a bíróság a bontás lezárulása vagy legalább a tömb egy részének eltűnése után állapítaná meg annak jogszerűtlenségét, nyilvánvalóan érdekes helyzetet fog eredményezni – tette hozzá a lapnak Márkus, aki ezután arról beszélt, hogy ebben az esetben sem lenne igazán esély a rekonstrukcióra, főleg, hogy, információik szerint, a legendás felvételeknek otthont adó, a biokémikusként később Nobel-díjjal elismert Békésy György akusztikai tervével, Münnich Aladár, építész közreműködésével megszületett, 6-os stúdió (1932–1935)

összes elektromos berendezése egy konténerben landolt.

Röviddel fél tíz előtt a polgári engedetlenséget végül felfüggesztették, 18 órakor azonban a Pollack Mihály téren tüntetésbe kezdenek a munkák leállításáért, a fém kerítések egyikén pedig, jó eséllyel, még mindig olvasható lesz Ferenc pápa 2015-ös Laudato sijének részlete:

a természeti örökséggel együtt létezik egy hasonlóan fenyegetett, történelmi, művészeti és kulturális örökség is. Ez az örökség egy adott terület közös identitásának része, egy élhető város építésének alapja. Nem az a dolgunk, hogy a meglévőket leromboljuk és új, állítólag zöldebb városokat építsünk, ahol nem is mindig kívánatos élni. Bele kell vonni az adott hely történelmét, kultúráját és építészetét, megőrizve eredeti identitását.

Az ügyben legközelebb szeptember közepén lesz bírósági tárgyalás, ez azonban nem jelenti azt, hogy akkor ítéletet is hirdetnek.

A reggeli eseményekről Tompos Márton, a Momentum elnöke és Gelencsér Ferenc, a Momentum képviselője a Facebookon számolt be: ők arról írtak, hogy egy kamion akart rájuk hajtani, amikor próbálták megvédeni a magyar történelem egyik fontos örökségét, a Magyar Rádió épületét.

A politikusok arra is rámutattak, hogy a kormány egyeztetések, szakmai vélemények, illetve a helyiek megkérdezése nélkül kezdett bontásba, sőt a projekttel kapcsolatban tartott, kerületi képviselő-testületi szavazások egyikén több fideszes politikus is a munkák ellen voksolt.

A témában az elmúlt években számtalan cikket írtunk, ezek itt érhetők el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik