Tudomány

Megtaláltak egy 110 éve eltűnt csatahajót

Simon Kay / Lost In Waters Deep / Facebook
Simon Kay / Lost In Waters Deep / Facebook

110 éve eltűnt, első világháborús csatahajó roncsára bukkantak az Északi-tenger mélyén – írja a Live Science. A roncs egy számos emberéletet követelő katasztrófa történetét meséli el.

Az HMS Hawke nevű, 118 méter hosszú cirkáló egy volt azon sok brit csatahajó közül, amelyek feladata Németország blokád alatt tartása volt. Ezzel azt akarták elérni, hogy a német hadihajók ne tudják elhagyni a kikötőket, akkoriban új technológiai vívmánynak számító tengeralattjáróik viszont észrevétlenül ki tudtak jutni a blokádból, így rengeteg ellenséges járművet semmisítettek meg.

Az HMS Hawke-ot 1914. október 15-én találta el egy német tengeralattjáró torpedója, ezután gyorsan elsüllyedt, 524 emberrel a fedélzetén. A legénység nagyjából 70 tagja élte csak túl az esetet, ők annak köszönhették életüket, hogy időben tudtak mentőcsónakba szállni.

A csatahajót az SM U 9 nevű tengeralattjáró lőtte ki, amely Otto Weddigen, sorhajóhadnagy parancsnokságával hatalmas sikereket ért el. Néhány héttel a Hawke elsüllyesztése előtt az U 9 három brit cirkálót semmisített meg, mindössze 90 perc leforgása alatt. Az akció 1400 emberéletet követelt, és minden idők legsikeresebb tengeralattjáró-bevetésének tartják.

A Hawke maradványait augusztus 11-én sikerült megtalálniuk a kutatóknak. A roncs, jelenleg, 110 méteres mélységben fekszik, körülbelül 112 kilométerre Skócia partjaitól. Az elsüllyedt hajó helyzetét korabeli hadijelentések elemzésével sikerült beazonosítani.

Kapcsolódó
Nyolcvan éve eltűnt vadászpilótát találtak meg
Allan W. Knepper alhadnagyot egy második világháborús bevetés során nyilvánították eltűnt személynek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik