Belföld

Vitályos Eszter a mobilok iskolai elvételéről: A cél, hogy a gyerekek ne „kütyüzzenek”, hanem beszélgessenek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A kormány sok segítséget nyújt a tanévkezdéshez a családoknak, és januártól tovább emelik a pedagógusbéreket – mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hétfőn 1,5 millió gyermek számára kezdődik meg a 2024/2025-ös tanév.

A mobiltelefonok iskolai elvételéről szólva Vitályos Eszter elmondta, az intézkedés célja, hogy nagyobb figyelem jusson a tanulásra, és a szünetekben a gyerekek ne „kütyüzzenek”, hanem beszélgessenek egymással. Úgy fogalmazott: az ingyenes laptopok kiosztása jelzi, hogy

amennyiben a tanulást segíti a digitális eszköz, akkor nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is lesz a használata.

Vitályos Eszter a szerinte „rendkívül indokolt” pedagógus-béremelésről elmondta, a kormány fenntartja azt a többlépcsős béremelést, amelyet már az idei évben elkezdett, és amely hatására a tanári átlagbér elérte a 670-680 ezer forintot. Január elsejével a béremelés folytatódik, 21 százalék körüli emelést terveztek be 2025-re, ezzel nagyjából 820 ezer forintra nő a tanári átlagbér. Ha követik ezt az emelést, 2027-re akár az egymillió forintot is meghaladja, mondta.

A pedagógushiánnyal kapcsolatban közölte, azt a Klebelsberg Központ kezeli. Az MTI szerint úgy fogalmazott:

Nyilván vannak olyan helyek, ahol vannak betöltetlen álláshelyek, azon vagyunk, hogy ezeket is meg tudjuk oldani, és mindenhol zavartalanul el tudjon indulni a tanév.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik