Forma-1

Leclerc nagyon meglepte a McLareneket a Ferrari hazai versenyén

Andrej ISAKOVIC / AFP
Andrej ISAKOVIC / AFP

Charles Leclerc bravúros teljesítménnyel megnyerte az Olasz Nagydíjat, a Ferrari hazai Forma-1-es versenyét.

A rajt nagy kérdése az volt, ki jön ki jobban a két McLaren-csatájából: nos, Norris ugyan lezárta az utat Piastri elől az első kanyarnál, de az ausztrál az első sikánban bement csapattársa mellé, és megelőzte.

Sőt Leclerc is kihasználta Norris megingását, így az időmérőt megnyerő brit visszacsúszott a harmadik helyre.

A második kör végén Piastri, Leclerc, Norris, Sainz, Hamilton, Verstappen, Russell, Pérez, Albon és Alonso alkotta az első tíz mezőnyét. A hátsó traktusban több kisebb ütközés is történt a nagy helyezkedésben, Hülkenberg például Cunoda autójának az oldalát zúzta le, így a japán lett a verseny első kiesője.

Csapattársa, Ricciardo pedig az első, akit megbüntettek (öt másodpercre), amiért nem hagyott elég helyet Hülkenbergnek – utóbbi sem úszta meg, a Haas pilótája 10 másodpercet kapott Cunoda megtorpedózásáért. Az első körök nagy vesztese Russell volt, aki a rajt után Piastrival harcolt, és megsérült közben az autója,

így a 12. körben ki kellett állnia, amivel elbukta az esélyt, hogy a dobogóra állhasson.

A verseny negyedénél Piastri előnye közel három másodperc volt Leclerc előtt, és további egy másodperc Norrisszal szemben. A McLarennél a kétkiállásos taktika mellett döntöttek, és Norrisnak sikerült is bevágnia a szintén bokszba hívott Leclerc elé, aki nem is leplezte csalódottságát a pozícióvesztés miatt a csapatrádión.

A bokszkiállások miatt a másik Ferrari, Sainz vezetett, akit a 20. körben hívtak ki kerékcserére, majd az élen őt váltó Verstappen a 22. körben hajtott a bokszba, de a jobb hátsóval nagyon megszenvedtek a szerelők, így értékes másodperceket vesztette a háromszoros világbajnok. Féltávnál Piastri, Norris, Leclerc, Sainz, Hamilton, Verstappen, Pérez, Russell, Alonso és Ocon autózott a pontszerző helyeken.

A 32. körben Piastri előnye majdnem öt másodperc volt Norris előtt, akire nagyon felzárkózott Leclerc, ki is ment a McLaren brit versenyzője friss gumikért egy körrel később. Piastri 15 körrel a vége előtt hajtotta végre a második bokszkiállást, és a harmadik helyre jött vissza, a két Ferrari mögé.

A hazai pályán versenyző olasz csapatnál megpróbálták az egykiállásos taktikát, hiszen ez tűnt az egyetlen esélyük a futamgyőzelemre – és ez bejött!

Sainz kapta azt a feladatot, hogy a lehető legtovább feltartsa Piastrit, de az ausztrál a 45. körben elment Sainz mellett, és nekiállt üldözni a 11 másodperces előnnyel rendelkező Leclerc-t.

A 48. körben Norris is megelőzte Sainzot, Leclerc-nek pedig öt körrel a vége előtt 8,3 másodperc volt az előnye Piastri előtt. A monacói pilóta 4 másodperces előnnyel kezdte meg az utolsó kört, és ez kitartott, így a Ferrari győzelmet ünnepelhetett hazai pályán, Piastri és Norris révén a McLaren pedig elvitte a maradék két dobogós helyet – Norris pedig a leggyorsabb körért járó pluszpontot is behúzta.  A 26 éves Leclerc-nek ez az idei második és pályafutása hetedik futamgyőzelme, Monzában 2019 után másodszor végzett az élen.

A pontszerzők közé még Sainz, Hamilton, Verstappen, Russell, Pérez, Albon és Magnussen tartozott. A Ferrarinak története során ez volt a 20. sikere a hazai nagydíján. A világbajnoki idény két hét múlva, az Azeri Nagydíjjal folytatódik Bakuban.

Az Olasz Nagydíj pontszerzői:

www.sofascore.com

Ajánlott videó

Olvasói sztorik