Élő Nagyvilág

Pár nap alatt 640 ezer gázai gyerek kap vakcinát gyermekbénulás ellen

Abdulnasser Alseddik / Anadolu / AFP
Abdulnasser Alseddik / Anadolu / AFP
Élő hírfolyam.

A tegnap főbb hírei a háborúból:

  • Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta, hogy a hadsereg maradjon a gázai-egyiptomi határövezetben.

Nőtt a Harkiv elleni orosz légitámadás áldozatainak száma

Tovább nőtt szombatra a Harkiv elleni előző napi orosz légitámadás halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma – közölte Harkiv megye állami közigazgatásának vezetője. Irányított légibomba csapódott be pénteken a kelet-ukrajnai nagyváros egyik 12 szintes lakóházába, amely kigyulladt és részben leomlott – közölték ukrán vezetők.

A halálos áldozatok száma péntekhez képest szombatra legkevesebb hatról hétre emelkedett, a sebesülteké pedig megduplázódott, legkevesebb 97-en vannak.

A legutóbbi halálos áldozat egy 14 éves lány, a sebesültek között huszonkét kiskorú van.

Harkiv, amely a háború előtt Ukrajna második legnépesebb városa volt, 30 kilométernyire fekszik az orosz határtól, és gyakran orosz támadások célpontja. Az ukrajnai fronton az összecsapások száma egy nap alatt 200-ra nőtt a kijevi vezérkar pénteki jelentése szerint. A leghevesebb harcok a Donyeck megyei stratégiai fontosságú csomópont, Pokrovszk körül folytak, ahol az orosz hadsereg felgyorsította az előrenyomulást.

(MTI)

Légicsapás ért egy segélyszállító konvojt a Gázai övezetben

Négy palesztin biztonsági alkalmazott életét vesztette, amikor izraeli légicsapás ért egy segélyszállító konvoj élén haladó járművet a Gázai övezetben; Izrael szerint a gépkocsiban ellenséges fegyveresek tartózkodtak.

Az Anera nevű amerikai segélyszervezet szombati közleménye szerint konvojuk orvosi ellátmányt és üzemanyagot szállított a Rafahban lévő Vörös Félhold kórházba, amikor egy rakéta eltalálta a konvoj élén haladó gépjárművet. Tudatták továbbá, hogy az incidensben, amely még csütörtökön történt, az Anera munkatársai közül senki sem sérült meg.

Az áldozatok, akik a szervezet szerint egy helyi szállítócég biztonsági alkalmazottai voltak, korábban arra hivatkozva vették át az övezetbe belépő konvoj felvezető járművének irányítását, hogy az útvonal nem biztonságos, és fennáll a fosztogatás veszélye. Az Anera elismerte, hogy noha az izraeli hatóságokkal egyeztetett eljárás szerint a konvojban fegyvertelen biztonsági őröket kellett volna alkalmazni, a segélymunkások nem tartották fenyegetőnek a támadás későbbi áldozatainak fellépését, ezért nem ellenőrizték őket, és nem is egyeztettek róluk az izraeli hatóságokkal.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a légicsapás előtt semmilyen figyelmeztetést nem kaptak az izraeli erőktől.

Az izraeli hadsereg azzal indokolta a támadást, hogy “több fegyveres támadó átvette az irányítást a konvoj elején haladó jármű felett”, a légicsapásra pedig csak ennek ellenőrzése, majd a jármű pontos bemérését követően került sor.

A segélyszállító konvojokat és humanitárius szervezeteket nem először éri csapás a Gázai övezetben a Hamász tavaly október 7-i összehangolt támadása és Izrael ennek nyomán indított katonai beavatkozása óta. Áprilisban a World Central Kitchen (WCK) konvoját három izraeli légicsapás érte, amelyekben a nemzetközi segélyszervezet hét munkatársa vesztette életét. Egy augusztusban közzétett, az ausztrál kormány által elrendelt, és az izraeli hatóságokkal együttműködve zajló vizsgálat eredménye szerint az izraeli hadsereg azért lőtt ki rakétákat a WCK konvojára, mert súlyos műveleti hibák következtében tévesen azt hitték, hogy azt eltérítették a Hamász harcosai, akik valójában szerződéses helyi biztonsági őrök voltak.

(MTI)

A Palesztin Labdarúgó Szövetség kizáratná az izraelieket – a FIFA húzza az időt

A Palesztinai Labdarúgó Szövetség (PFA) még májusban javaslatot nyújtott be a FIFÁ-nál, követelve, hogy a nemzetközi szervezet büntesse meg az Izraeli Labdarúgó Szövetséget (IFA).

A palesztin futballbürokraták azzal vádolják izraeli sporttársaikat, hogy:

  • az IFA részt vett a nemzetközi jog izraeli kormány általi megsértésében
  • és arab játékosok diszkriminációjában.

A PFA közlése szerint legalább 92 palesztin játékos vesztette életét a háborúban, a futball-infrastruktúra megsemmisült, a bajnokságokat felfüggesztették, a nemzeti csapatnak külföldön kell vb-selejtezőt játszania.

Javaslatában a PFA azt követeli, hogy a FIFA mind klubszinten, mind a válogatottat illetően „megfelelő szankciókat” fogadjon el az izraeli csapatokkal szemben.

Az IFA visszautasította a vádakat.

A PFA még májusban nyújtott be javaslatot, a FIFA sürgős jogi értékelést rendelt el, és ígérte, hogy a tanács júliusi rendkívüli ülésén foglalkozik az üggyel.

Csakhogy most ismét halasztott, egész pontosan októberre csúsztatta a döntést.

Gigantikus humanitárius akció: 640 ezer gyereket vakcináznak Gázában, holnap kezdenek az ENSZ-esek

Az ENSZ egészségügyi ügynöksége, a WHO 640 ezer gázai palesztin gyermeket olt be gyermekbénulás elleni vakcinával.

A kampány azután indult, hogy 25 év óta az első gyermekbénulás esetet jelentették Gázából, ahol egy 10 hónapos fiú lába bénult le.

A szervezet szerint több százan lehetnek fertőzöttek.

A vakcinázást nehezíti, hogy Gáza útjai zömmel megsemmisültek, kórházai súlyosan megsérültek, lakossága elszigetelt telepeken él.

A WHO csütörtökön kötött megállapodást Izraellel a harcok korlátozott szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék az oltási kampányt.

A háromnapos oltási kampány Gáza középső részén vasárnap kezdődik és a terv szerint három napon át tart; a munkát a reggel 6 órától délután 3 óráig tartó „humanitárius szünet” idején végzik. Ezután Gáza déli részébe és Gáza északi részébe vonulnak át hasonló szünetekben az egészségügyisek.

A WHO adatai szerint az oltási kampány 640 ezer 10 év alatti gyermeket céloz meg. Minden gyermek két csepp orális polio vakcinát kap két körben, a másodikat négy héttel az első után kell beadni.

Mostanáig 1,3 millió adag oltóanyag jutott át a Kerem Shalom ellenőrzőponton, jelenleg hűtött raktárban tárolják a szállítmányt, és hamarosan további 400 ezer adagból álló pakk érkezik.

A vakcinákat egy több mint kétezer fős egészségügyi önkéntesből álló csapat teherautókkal szállítja majd a terjesztési helyekre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik