Kultúra

Meghalt Dobray György, a K, a K2 és a Szerelem első vérig rendezője

Beliczay László / MTI
Dobray György (b) és Hiller István (j) egykori kulturális miniszter.
Beliczay László / MTI
Dobray György (b) és Hiller István (j) egykori kulturális miniszter.
Nyolcvankét évet élt.

Nyolcvankét éves korában meghalt Dobray György.

A Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró 2024. augusztus 28-án, hosszan tartó betegség után hunyt el.

A hírt az Indexszel közölte a család.

Dobray György Budapesten született 1942. március nyolcadikán. 1961-ben vették föl a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr főtanszakára, ahol 1965-ben kapott diplomát.

Első filmjei rendezőként dokumentumfilmek voltak, köztük a Munkashow, mellyel 1971-ben elnyerte a Miskolci dokumentumfilmfesztivál nagydíját.

Eztán külsősként számos irodalmi és dokumentumfilmet rendezett a Magyar Televízió-ban, majd 1979-ben elkészíthette Az áldozat című első játékfilmjét.

A ’80-as években rendezte egyebek mellett a Szerelem első vérig című filmet, melyet követett a Szerelem második vérig.

Szintén ebben az évtizedben született a tabudöntögető K – Film a prostituáltakról (Rákóczi tér) és a K2 – Film a prostituáltakról (éjszakai lányok) című dokumentumfilmje a hazai prostitúcióról.

Az 1991-ben készült Szerelmes szívek című játékfilmjében Szandi, az énekesnő játszotta a főszerepet.

2005-ben készült a Gólyamese című dokumentumfilmje, mely egy örökbefogadás történetét dolgozza fel, a mű több fesztiválon szerepelt, és a 37. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm-rendezés díját nyerte el.

Egy tavalyi cikkünkben a Habiszti – Csak azért is! című filmről írtunk, mely egy cigány fiúról, Attiláról szól, aki énekel, rappel, gitározik, táncol; utóbbi révén bekerül egy művészeti iskola táncos osztályába is, ahol épp a roma holokausztról szóló táncelőadáson dolgoznak, melynek ő a főszereplője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik