Belföld

Blődségnek nevezte az Európai Bizottság elnökének szavait Orbán Balázs

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ilyen blődségeket hallva kellően paprikás hangulatban érkeztünk Prágába a Globsec konferenciára

ezt Orbán Balázs reagálta Ursula von der Leyen pénteki beszédére, aki az 1956-os magyar forradalmat hozta fel példának arra, hogy nem lehet a megszállottat hibáztatni egy háborúban.

Az Európai Bizottság újraválasztott elnöke Prágában, a GLOBSEC biztonságpolitikai konferencián tartotta első nyilvános beszédét újraválasztása óta. Noha nem mondta ki Orbán Viktor nevét, ám félreérthetetlen módon üzent a magyar miniszterelnöknek. Mint mondta, vannak politikusok az EU-ban, akik az ukrajnai háborúért nem a megszállót, hanem a megszállottat hibáztatják. Von der Leyen szavai már ekkor Orbánra utalhattak, ám az ezt követő mondatával egyértelműsítette üzenetét:

Ezért azt akarom kérdezni tőlük: hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért? Hibáztatták valaha a cseheket a szovjet elnyomásért 1968-ban?

Orbán Balázs szerint senki sem okolja az ukránokat az orosz megszállás miatt, viszont „minden józan gondolkodású ember okolja a nyugati háborúpárti elitet az elhibázott, felelőtlen, veszélyes és Európát hanyatlásba taszító politikáért”.

A miniszterelnök politikai igazgatója azt írta, ők csak azért mentek Prágába, hogy a békéről beszéljenek, illetve arról, hogyan lesz béke Európában, ha Donald Trump megnyeri az amerikai elnökválasztást. Viszont ehhez ki kell várniuk, amíg „Európa háborúpárti elitje nem leszáll, hanem leesik a magas lóról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik