Belföld

Embermagasságú víz tűnt el, porszáraz az ásotthalmi halastó

MTI
MTI

Tragikus a helyzet az aszály miatt a Homokhátságon. Délmagyar.hu a déli országhatár mellett fekvő Ásotthalmon járt. Fackelmann István egykori falugazdász, a település alpolgármestere a helyszínen mutatta meg, hogy az egyik pincészet öntözővíz-tározója szinte teljesen kiszáradt, holott nemrég még embermagasságban állt benne a víz. A tó harminc éven át egy szabadidős horgásztó volt, most vaddisznók túrják ki a szárazra került kagylókat, a halakat pedig menteni kell.

Olyan időket élünk, amikor aszály tombol. Két hónapja folyamatosan hőség van. Ilyen még nem volt, hogy ennyi hónapon keresztül alig esik eső és tombol a hőség. De ehhez úgy látszik, hozzá kell szoknunk

– mondta Fackelmann.

Az alpolgármester évek óta foglalkozik a Homokhátság vízellátásával, fórumokra, szakmai rendezvényekre járt. Tanyáján most is folyamatosan méri a lehullott csapadékot. A beszélgetésre is kockás füzetből kitépett lappal érkezett. A számok tragikusak.

Nálam van egy csapadékmérő kint a tanyán. Ebbe minden héten öntök 20 milliméter vizet, hogy boldogsággal megnézzem, hogy mennyi eső esett volna. Ezzel kábítom magam, mert egészen pontosan augusztusban eddig hat milliméter eső esett, az egész évben pedig 158 milliméter. Korábban egy évben átlagosan 550 milliméter csapadék hullott

– mondta az alpolgármester hozzátéve hogy a pár milliméteres csapadék le sem hatol a növényzet gyökérzónájába, elpárolog a száraz levegőben.

A tanya mellett ki van téve egy 50 literes vályú, a vadakat itatom. Az körülbelül két nap alatt elfogy, folytatta Fackelmann. Azt is mondta, ezen a környéken kukoricát termelni már nem tanácsos, a batáta viszont kis öntözéssel jól érzi magát.

Két tanyaszomszédomnál június végén jelentkezett a probléma, hogy vészesen csökkent a vízszint. Egyikük elment külföldre, mire visszajött, addigra fölfordult az összes hal. A másik idejében észlelte, és mindet lehalásztuk. 15 kilós amurokat, harcsákat, pontyokat sikerült megmenteni, de a tavat nem. Most porszáraz.

– mesélte Fackelmann. Az alpolgármester szerint a környéken katasztrofális helyzet alakulhat ki, ha nem vezetik el ide a Duna vizét, ahogy az már egy ideje tervben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik