Belföld

Karácsony szerint nem indokolt Kiss László letartóztatása, a budapesti olimpiát feltételekkel támogatja

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Karácsony Gergely volt vendég csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A főpolgármestert kérdezték a budapesti olimpiával kapcsolatos álláspontjáról, a DK-ról, Kiss László óbudai polgármester előzetes letartóztatásáról és a kormány által a Szabadság-szobor talapzatára tervezett keresztről is.

Karácsony a műsorban megerősítette, nyitott a budapesti olimpia megrendezésére, de szigorú feltételekhez kötné annak támogatását. Emlékeztetett arra, hogy támogatta a 2015-ös fővárosi közgyűlési döntést is, amely az akkor még elérhető, de végül Párizsban megrendezett olimpiáról szólt. Karácsony szerint a támogatása viszont mindig is feltételes volt. Mint fogalmazott:

Nem lehet olimpiáról úgy általában beszélni. Egy konkrét pályázatról lehet beszélni, egy konkrét koncepcióról lehet beszélni.

A városvezető arról is beszélt: bár egyesek azt állították, hogy nem kereste a DK-t a választás óta, folyamatos kapcsolatban áll velük, és rendszeres megbeszéléseket folytat a párt képviselőivel. Óvatosabban fogalmazott arról, hogy megmarad-e 2026-ra a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség. Karácsony szerint június 9-én a választópolgárok erre a politikai forgatókönyvre nem rezonáltak, felülírták ezt az elképzelést. Azokkal a képviselőkkel azonban, akikkel ebben a szövetségben indult, és bejutottak a közgyűlésbe – mondta – baráti és szövetségesi viszonyban áll.

A Kiss László óbudai polgármester ügyéről Karácsony azt mondta: „nem tartom indokoltnak ezt az előzetes letartóztatást”. Szerinte még kevés információ áll rendelkezésre a vádak megalapozottságáról, és kifejezte aggodalmát az ügyészség függetlensége miatt:

Én az ügyészség függetlenségében egy kicsit sem bízom, a bíróságiban tudok bízni.

Karácsony úgy látta, meg kell várni a bírósági ítéletet, mert addig nem lehet biztosan tudni, hogy a vádak „bármilyen szempontból köszönő viszonyban vannak-e a valósággal”.

A zuglói parkolási ügyet, amelynek kapcsán nemrég befolyásos MSZP-s politikusok, köztük közvetlen utódja Horváth Csaba zuglói polgármester ellen emeltek vádat, Karácsony „nagyon régi történetnek” minősítette. Kétségbe vonta továbbá az ügyben vallomást tevő személy szavahihetőségét is.

A Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszt ügyéről a főpolgármester az mondta: „Én ezt egy nagyon rossz vitának gondolom, és borzasztó az, hogy állandóan kiprovokálunk ilyen típusú vitákat, amelyek nem tesznek semmit ahhoz, hogy ebben az országban, ebben a városban közösen otthon érezzük magunkat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik