Nagyvilág

Blikk: Szeretett drága kocsikkal és jachtokkal pózolni USÁ-ban letartóztatott H. Bence

MTI
MTI

A Magyar Külügyminisztérium egyelőre nem nyújt jogi segítséget annak a magyar férfinak, aki a múlt héten vettek őrizetbe az amerikai hatóságok, miután 200 darab, embargó alá tartozó speciális rádiókészüléket akart kicsempészni Oroszországba, írta a Blikk.

A lap emlékeztet rá, hogy a magyar férfit a múlt héten vették őrizetbe az amerikai hatóságok. H. Bence jelenleg is letartóztatásban van, akár több mint tíz évre is börtönbe kerülhet. A gyanúsítás szerint összeesküvést szőtt amerikai eredetű rádiótávközlési technológia illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára.

A 46 éves üzletember húsz éve él Spanyolországban, számos sikeres üzletet indított be feleségével. Facebook-oldalán James Bond módjára elegáns jachtján, vagy épp egy luxus sportautó előtt pózol. Most mégis az amerikai börtönviszonyokat kénytelen megtapasztalni.

A témával foglalkozó korábbi cikkekből kiderült, hogy H. Bence magyar édesanyja is kötődhet a cselekményhez, hiszen a magyar külügy egyik cégének moszkvai irodáját vezette és távközlési eszközök kivitelével is foglalkozott. A 444 írta meg, hogy F. Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető, a moszkvai képviseletet Szijjártó Péter külügyminiszterrel nyitotta meg 2019. december 13-án, így közös fotó is készült róluk.

Az amerikai médiában hozzáférhető nyomozati iratok alapján a letartóztatott férfi ellen az a gyanú, hogy több társával, harmadik országbeli cégeket is bevonva összeesküvést szőtt amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára. A hírek szerint speciális, katonai felhasználású Motorola rádió adó-vevő készülékeket akart Oroszországba juttatni. A gyanú szerint az eszközöket orosz állami megrendelésre szállították.

Ezek az eszközök aranyat érnek az orosz katonai vezetés számára, mindent megpróbálnak, hogy hozzá juthassanak, hiszen legálisan évek óta nem tudják beszerezni a csúcstechnológiát az embargó miatt. Ezek az adóvevők természetesen nem kaphatók a kereskedelemben. Az elfogott magyar üzletember az amerikai szankciók kijátszásával minden bizonnyal súlyosan megsértette az amerikai törvényeket, ott ezt igen komolyan veszik

– mondta a lapnak Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes, egykori magyar hírszerző.

A Blikk megkérdezte a külügyi tárcát, volt-e tudomásuk arról, hogy az asszony fia milyen tevékenységet folytat évek óta, továbbá meghallgatták-e már az üggyel összefüggésben a férfi édesanyját, vagy tervezik-e ezt a közeli jövőben?

F. Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban. A partneriroda 2023 márciusában megszüntetésre került, F. Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal

– áll a minisztérium válaszában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik