Tech

Talán az eddigi legveszélyesebb űrsétára készül a SpaceX

Jonathan Newton / The Washington / Getty Images
Jonathan Newton / The Washington / Getty Images

Rizikós űrküldetésre készül a SpaceX – írja a New Scientist. A Polaris Dawn nevű misszió keretein belül először végezhet űrsétát civil, vagyis olyasvalaki, akit nem állami szervek képeztek ki űrhajósnak.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, a történelminek számító küldetés az eredeti tervek szerint július 31-én vette volna kezdetét, jelenleg azonban úgy néz ki, legkorábban augusztus 30-án startolhat. A Polaris Dawn azért nagy jelentőségű, mert ez lehet a világ első kereskedelmi űrutazása, amelynek egy űrséta is a részét képezi.

Ez az űrséta azonban különbözni fog a többitől, ami veszélyekkel is együttjárhat.

A legnagyobb kockázati tényező az, hogy a Crew Dragon űrhajó, amellyel az asztronauták utaznak majd, nem rendelkezik légzsilippel. Általában űrséták előtt a küldetések legénysége mindig egy légzsilipbe, vagyis egy lezárt kabinba megy, ahonnan fokozatosan kiszívják a levegőt, ami a jármű vagy űrállomás többi részét nem érinti. Légzsilip hiányában azonban az egész űrhajón végre kell hajtani az eljárást. Ez persze nem egyedi eset, a 60-as-70-es években ugyanis sok űreszközben nem volt még légzsilip, ennek ellenére veszélyesebbé teszi a műveletet.

A másik veszélyforrást az EVA űrruhák jelentik, amelyek teljesen újak, így korábban sosem használták őket az űrben. Persze számos kísérletnek és tesztnek alávetették, mielőtt jóváhagyták a használatát, de az éles bevetésen történő helytállás egy kicsit más tészta.

Szintén aggályos, hogy a Polaris Dawn négy utasa közül három még sosem járt a világűrben, ezért tapasztalatuk sincsen az esetleges meghibásodások, vészhelyzetek kezelésében. Persze az ilyen szituációkra behatóan kiképezték őket, és magát a küldetést is rengeteg előkészület, biztonsági óvintézkedés előzte meg.

Kapcsolódó
Szivárgást észleltek, elhalasztják a történelmi űrsétát
A Polaris Dawn misszió keretében első alkalommal fognak magánűrsétát végrehajtani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik