Belföld

19 kárpátaljai magyar menekült kerülhet utcára Tatán, péntekig kaptak haladékot

MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Egy kéthónapos csecsemővel együtt tennének utcára egy frissen műtött anyát és 19 másik, kárpátaljai magyar menekültet – túlnyomó részt gyerekeket – egy magánszállásról Tatán – tudta meg a Népszava. Nemrég számoltunk be arról, hogy közel száz ukrán menekültet tettek utcára Kocson egy új kormányrendelet miatt, melynek lényege, hogy már csak azok jogosultak szállásra a háború elől menekülők közül, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat augusztus végéig vállalta, hogy finanszírozza a kormányrendelet miatt Kocson utcára tett menekültek elszállásolását, hogy utána mi lesz velük, azt egyelőre nem tudni.

Az állami támogatás augusztus 21-től szűnt meg, és az eltelt egy hétben a tatai szálláson lévő gyerekeket és anyákat naponta figyelmeztette a tulajdonos, hogy menniük kell onnan. Ezt követően szerda reggel már rendőrök érkeztek a helyszínre, illetve velük együtt a gyámhatóság munkatársa is – utóbbi azért, mert ha utcára kerülnek a családok, a gyerekeket el kell helyezni valahol, még úgy is, hogy ezzel elszakítják őket a családjuktól. Mint Nagy Bernadett, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Népszavának elmondta:

a kilakoltatás egyelőre elmaradt, a menekültek péntekig haladékot kaptak. Utána azonban bizonytalan, hogy hová tudnak menni a tatai családok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik