Belföld

Lázár János először szólalt meg a MÁV összeomlása után: a hergelés és hőbörgés nem segít

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Némi hallgatás után megtörte a csendet, és először szólalt meg nyilvánosan Lázár János építési és közlekedési miniszter azután, hogy vasárnap este, egy kisiklott vonat miatt, megbénult a fővárosi Keleti pályaudvar teljes vasúti forgalma. A tárcavezető a Facebookon azt írta, működik a Keleti pályaudvar és a keleti országrész felé helyreállt a vasúti közlekedés.

Lázár a posztjában a volt közlekedési államtitkárt kritizálta, közölte, hogy Vitézy Dávid csúsztatásokkal uszít a MÁV ellen és elárulja volt kollégáit.

Magyarország legaktívabban facebookozó szakértője, aki egész életében a Fidesz politikai támogatásával érhetett volna el sikereket, árulásszámba menő csúsztatásokkal uszít a MÁV ellen. Közlekedési szakértőként folyamatosan elárulja volt kollégáit, a vasutasokat, azokat, akik valóban mozgásban tarják az országot. Azok a fejlesztések, amelyekre hivatkozik és amelyeket a szankciós infláció miatt át kellett ütemeznünk, eddig a hétvégéig semmiképpen sem valósultak volna meg. Még akkor sem, ha Vitézy Dávid főpolgármesterség előtti másik álma, a közlekedési minisztersége megvalósul

– írta Lázár János.

Mint megírtuk, a Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon, vasárnap este siklott ki a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija. A balesetben nem sérült meg senki, a MÁV hétfőn, sajtótájékoztatón közölte, hogy egy váltóalkatrész tört el, a másik vonat vezetője időben vészfékezett, ezért nem lett nagyobb baj a Keletiben. A vasút forgalma kedd hajnalban kezdett helyreállni, fokozatosan.

A történtek után Vitézy Dávid arról írt, hogy szerinte gyakorlatilag a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés, a Keleti pályaudvaron történt eset mellett megemlítette, hogy síntörés keletkezett a Nyugatiba vezető, ceglédi fővonalon is.

Mostanában sorozatosak a súlyos hibák a MÁV vonalain, múlt héten teljesen leállt a vasúti forgalom a dél-balatoni vasútvonalon is, miután szombat délben eltört a sín Szabadbattyán és Kiscséripiszta között.

Továbbá kedden hajnalban nem küldött pótlóbuszt a MÁV az utasokért a 44-es vonalon, miután a vonatok nem közlekedtek, így se vonat, se busz nem szállította az utasokat.

Frissítünk!

Lázár János kritikájára reagált Vitézy Dávid is, aki Facebook-posztjában azt írta, a miniszter bebújt a vasutasok mögé, szót sem ejtve saját felelősségéről. Szerinte a vasutasoknál jobban nem látja senki, hogy az elmúlt két évben hozott miniszteri intézkedései egytől egyig csak rontottak a helyzeten. Szerinte Lázár leállította az összes kiemelt fontosságú vasúti nagyberuházást, visszavonta az összes vasúti járműbeszerzést, és helyettük egy új sem indult,
szétverte a vasútfejlesztés teljes hazai intézményrendszerét, megszűnt a NIF és a BFK is, a szakemberek túlnyomó többségét vagy kirúgta, vagy maguktól távoztak. Vitézy szerint nagyon kevésen múlt, hogy vasárnap a Keleti pályaudvaron „csak” egy kisiklás, és nem tömeges sérüléssel járó baleset történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik