Nagyvilág

Fehér Ház: Folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások

Rabih DAHER / AFP
Rabih DAHER / AFP

Alacsonyabb szinten, a részletek kidolgozásával folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban Izrael és a Hamász között, valamint a közvetítőként részt vevő egyiptomi, katari és amerikai küldöttségek részvételével – közölte hétfőn a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs tanácsadója.

John Kirby újságíróknak tartott tájékoztatón úgy értékelte, hogy újabb előrelépés történt, hiszen a megbeszélések jelenleg sokkal inkább szólnak a részletekről, mint korábban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alacsonyabb szintű egyeztetések akár napokig is tarthatnak. Példaként beszámolt arról, hogy a kidolgozásra szoruló részletek között szerepel a Hamász kezében lévő túszok, és az Izrael által fogva tartott palesztinok cseréjének körülményei, illetve az, hogy ki lehet része a fogolycserének.

A fehér házi illetékes arról is beszámolt, hogy a munkacsoport szintű tárgyalásokon a Hamász képviselői közvetlenül vesznek részt. Kirby kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a libanoni Hezbollah és Izrael hétvégi katonai összetűzései nem befolyásolták a Hamász és Izrael közötti tűzszüneti tárgyalásokat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik