Tudomány

Páratlan kincsek lapultak az ősi harcos sírjában

Община Тополовград / Facebook
Община Тополовград / Facebook

Trák harcos sírjára bukkantak Bulgáriában – számolt be róla a Heritage Daily. A történelmi lelőhelyet egy Kapitan Petko Voyvoda nevű faluban fedezték fel, az ország déli részén.

A trákok egy indoeurópai nép voltak, akik története egészen a korai bronzkorig nyúlik vissza. A makedón háborúk idején összetűzésbe kerültek a Római Köztársasággal, amely emiatt elfoglalta és magába olvasztotta területeiket.

Később a rómaiak gyakran vetették be a trákokat segédhaderőként, jellemzően lovassági és könnyű gyalogsági szerepeket töltettek be velük. A szolgálatot teljesítő trákok földeket kaptak fizettségül, így integrálták őket a római társadalomba.

A régészek szerint a most megtalált trák katona sírja a Krisztus utáni 1. századból származik, benne pedig számos lelet hevert.

A kutatók többek között fegyvereket, egy arany fejdíszt, egy díszes kést, mellvértet, arany nyakláncot és féldrágaköveket ástak elő a nyughelyről.

Daniela Agre, az ásatások vezetője elmondta, a felfedezés teljesen páratlan, ugyanis hasonló leletek sosem találtak még Bulgáriában. A sír közelében lócsontok is előkerültek, ami arra enged következtetni, hogy az elhunyt egy trák lovas lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik