Kultúra

Macklemore lemondta dubaji koncertjét, így tiltakozva az Egyesült Arab Emírségek szudáni szerepvállalása ellen

ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Szerinte ők is szítják a polgárháborút.

Macklemore lemondta októberre tervezett dubaji koncertjét, azzal indokolva a döntést, hogy az Egyesült Arab Emírségek szerepet játszik „a folyamatban lévő népirtásban és humanitárius válságban” Szudánban, mivel állítólag támogatja a kormánycsapatok ellen harcoló félkatonai erőket.

Az amerikai rapper bejelentése ismét ráirányította a figyelmet az Egyesült Arab Emírségek az afrikai országot sújtó háborúban játszott szerepére. Bár az arab ország többször is tagadta, hogy felfegyverezné a Gyorsreagálású Támogató Erőt (RSF) és támogatná vezetőjüket, Mohamed Hamdan Dagalót, az ENSZ szakértői januárban hitelesnek tűnő bizonyítékokról számoltak be, miszerint az Emírségekből hetente többször küldtek fegyvereket az RSF-nek Észak-Csádból.

Szudánban tavaly tavasszal szabadult el újra a káosz, miután a regurális hadsereg és az RSF közti vetélkedés nyílt polgárháborúba torkollt. A becslések szerint azóta 18800 ember halt meg, több mint 10 millióan hagyták el otthonukat és százezreket veszélyeztet az éhezés. Hogy mi vezetett ide, és van-e esély a békére Szudánban, azt ebben a cikkünkben tárgyaltuk részletesen.

A Grammy-díjas Macklemore az Instagramon közzétett hétvégi bejegyzésében azt írta, sokan kérték arra, hogy a szudáni nép iránti szolidaritásból mondja le a koncertet, és bojkottálja az Egyesült Arab Emírségekben való üzletelést, „mert szerepet játszanak a folyamatban lévő népirtásban és humanitárius válságban”.

Tudom, hogy ez valószínűleg veszélyezteti a jövőbeni fellépéseimet a régióban, és igazán utálom, hogy cserbenhagyom a rajongóimat. Én is nagyon izgatott voltam. De amíg az Egyesült Arab Emírségek nem hagyja abba az RSF felfegyverzését és finanszírozását, addig nem fogok ott fellépni

– írta, hozzátéve, hogy nem ítélkezik más, az Egyesült Arab Emírségekben fellépő művészek felett, „de felteszem a kérdést a Dubajban fellépni tervezett társaimnak: Ha a platformjainkat a kollektív felszabadítás mozgósítására használnánk, mi mindent érhetnénk el?”

Az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere egyelőre nem reagált Macklemore kijelentéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik