Tech

Nagy változások jönnek az európai iPhone-okra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Számos változtatásra kényszerült már az Apple az Európai Unióban a 2024 márciusában hatályba lépett digitális piacokról szóló törvény (DMA) miatt. A cupertinói cég többek közt engedélyezte az alternatív alkalmazásboltokat, a sornak azonban nincs vége, ugyanis újabb változások jönnek, írja a 9to5Mac.

Az Apple friss bejelentése szerint elsőként a böngészőválasztó képernyő újul meg, ami egyébként a DMA nyomán jelent meg az iOS 17.4 frissítéssel. A változtatások értelmében ha valakinek a Safari az alapértelmezett böngészője, az iOS 18-as frissítést követően ismét látni fogja a böngészőválasztó képernyőt az első megnyitáskor, így ösztönözve az embereket a megfontolt választásra.

A cég közlése szerint felhasználónként és eszközönként egyszer fog megjelenni a böngészőválasztó – tehát, ha egy mentésből egy az egyben átköltözik egy másik eszközre, újból alapértelmezett böngészőt kell választania.

Ez csak akkor igaz, ha korábban a Safari volt az alapértelmezett böngészője, egyébként nem. Újítás az is, hogy mindenképp végig kell görgetnie a megjelenő böngészők listáját, és meg kell nézze azt is, mi van legalul. Ha pedig a főképernyőn volt önnél a Safari, az alapértelmezett böngésző módosítása után minden helyen átveszi a helyét az ön választása.

Szinte minden testreszabható lesz

A hvg azt is hozzáteszi, hogy az iOS 18 jövőbeni frissítése egy új menüpontot is magával hoz majd a Beállításokon belül, ami az Alapértelmezett appok nevet viseli majd, és a böngésző mellett egyéb alapértelmezéseket is lehet majd itt menedzselni. Így például az alapértelmezett e-mail-appot, alkalmazásboltot és érintésmentes fizetési szolgáltatót is ki lehet majd választani az iOS 18-ban.

A jövőbeni frissítés részeként a Telefon és az Üzenetek appot is le lehet majd váltani, ahogyan a jelszókezelő és a billentyűzet is megváltoztatható lehet. 2025 elejétől másik alapértelmezett navigációs és fordítóprogram is beállítható lesz, végezetül pedig törölhetővé válik a telefonról az App Store, az Üzenetek, a Kamera, a Fotók és a Safari is. Ezzel lényegében teljesen felszámolják az Apple zárt rendszerét.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik