Tudomány

Mégis Jézus korából származhat a torinói lepel

J-F ROLLINGER / ONLY FRANCE / Only France via AFP
J-F ROLLINGER / ONLY FRANCE / Only France via AFP

Egy új tanulmány alapján nem kizárható, hogy a torinói lepel valóban Jézus Krisztushoz köthető – írja a The Independent. A témában korábban ellentmondásos eredmények születtek, egyes kutatók Jézus korára datálták a tárgyat, míg más szakértők hamisítványnak ítélték azt.

A torinói lepel a világ egyik legtöbbet vizsgált régészeti lelete. Az ereklye az 1350-es években bukkant fel, egyesek ekkor úgy vélték, hogy Jézus holttestének lenyomatát tartalmazza. Pierre d’Arcis troyes-i püspök már 1389-ben hamisítványnak nevezte a tárgyat.

A torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban őrzött lepel azonban továbbra is a vizsgálatok középpontjában áll. A kutatók a közelmúltban röntgen segítségével elemezték a tárgy szálait, és megállapították, hogy a lelet Krisztus korából származik.

Érdemes hozzátenni: a friss tanulmányban nem jelenti azt, hogy a lepel valóban Jézushoz köthető, a csapat csupán annyit állít, hogy a lelet nagyjából 2000 éves.

Liberato De Caro, az Istituto di Cristallografia munkatársa és kollégái úgy vélik, a korábbi elemzések szennyeződések miatt lehettek hibásak.

A kutatók szerint az anyag rostjaiban található cellulóz a 14. század óta lassan öregedett az Európában uralkodó alacsonyabb hőmérséklet miatt. Ez azt jelenti, hogy a lepel természetes öregedésének nagy része, mintegy 90 százaléka az 1300-as évek előtt következett be.

A szakértők kiemelték: az ereklye akkor mondható meggyőzően 2000 évesnek, ha további adatokkal sikerült bizonyítani, hogy előbukkanása előtt stabil körülmények között tárolták. Ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik