Belföld

Montenegró felvette a diplomáciai kapcsolatot Koszovóval

Montenegró és Koszovó külügyminisztere kicserélte a diplomáciai kapcsolatok felvételére vonatkozó dokumentumokat egymással. Nagyköveteket azonban egyelőre nem alkalmaznak.

Milan Rocen montenegrói külügyminiszter szerint meg kell oldani néhány ügyet a Koszovóban élő montenegrói kisebbséggel kapcsolatban.

Podgorica azt szeretné, ha a néhány ezer fős montenegrói népcsoport hivatalos jogállást kapna, és ezzel parlamenti képviselethez jutna, továbbá oktatási és kulturális többletjogokra tenne szert Koszovóban.

A montenegrói sajtó tudni véli, hogy Koszovóban már ki is szemelték a nagykövetet. Állítólag Azem Vllasi foglalja el a posztot. A nagykövetjelölt Fatmir Sejdiu elnök egyik közeli tanácsadója, a jugoszláv kommunista párt egykori funkcionáriusa.

A diplomáciai kapcsolatok felvétele, mint az várható volt, ingerültséget keltett Szerbiában, amely 2006-ig államszövetséget alkotott Montenegróval, és továbbra is déli tartományának tekinti Koszovót, nem ismeri el a túlnyomórészt albánok lakta terület szűk két éve egyoldalúan kikiáltott önállóságát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik