Sport

Bekerült a Hírességek Csarnokába a Margit-híd felrobbantásakor meghalt olimpiai bajnok vívó

Újabb magyar tagja lett a vívó Hírességek Csarnokának, a Hall of Fame-nek a háromszoros olimpiai bajnok Kabos Endre személyében, adta hírül a magyar szövetség.

Kabos Endre az 1936-os berlini olimpián egyéniben és csapatban, négy évvel korábban Los Angelesben csapatban nyert kardban olimpiai aranyérmet. Emellett korának legnagyobbja, kétszeres egyéni és négyszeres csapat világ- és Európa-bajnoka volt.

Az UTE vívója a legendás Santelli mester tanítványa volt, hatalmas honi rivalizálás legjobbjává nőtte ki magát az 1930-as években. A második világháborúban zsidó származása miatt bujkálni kényszerült, halálával kapcsolatosan több verzió is fennáll, ami bizonyos, 38 évesen, 1944 novemberében a Margit-híd felrobbantásakor a helyszínen tartózkodott, és így vesztette életét

– írta a Hunfencing.hu portál.

Kabos Endrét a Magyar Vívó Szövetség elnöksége javasolta a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) Hírességének Csarnokába, és a FIE végrehajtó bizottsága megszavazta jelölését. Ezzel már 17 magyar tagja van a vívó Hall of Fame-nek.

A lista a következő: Bay Béla, Dömölky Lídia, Elek Ilona, Fenyvesi Csaba, Gedővári Imre, Gerevich Aladár, Kabos Endre, Kamuti Jenő, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Kulcsár Győző, Nagy Tímea, Pézsa Tibor, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Szabó Bence, Szilágyi Áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik