Élő Nagyvilág

Nigerben tüntettek Ukrajna ellen

x.com
x.com

Az előző nap eseményeiről itt számoltunk be.

A kurszki atomerőműhöz látogatott a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a jövő héten Oroszországba, az Ukrajnával határos Kurszki területen működő atomerőműbe látogat – jelentette be csütörtökön a NAÜ szóvivője. A Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat szerint az augusztus elején Kurszk ellen indított ukrán offenzíva veszélyt jelent az ottani atomerőműre.

A NAÜ a lehető legnagyobb visszafogottságra szólított fel a kurszki támadások megindítása utáni napokban annak érdekében, hogy elkerüljenek egy súlyos következményekkel járó nukleáris balesetet. Rafael Grossi akkor azt mondta, személyes kapcsolatban van mind az ukrán, mind az orosz illetékes hatóságokkal.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a NAÜ több alkalommal is felhívta a figyelmet a nukleáris baleset kockázatára a zaporizzsjai atomerőmű körül folytatott harcok kapcsán.

Nigerben tüntettek Ukrajna ellen

Ennél bizarrabb tüntetés nehezen képzelhető el: Nigerben tüntettek Ukrajna ellen. Az afrikai ország sok ezer kilométernyire fekszik Ukrajnától, sok kapcsolata nincs is a két országnak, ennek ellenére „Ukrajna terrorista állam” feliratú táblákkal gyülekezett több tucat ember az egyik főtéren, láthatólag nem teljesen spontán.

A jelenség azzal magyarázható, hogy Niger, sok más közép-afrikai országgal együtt az orosz érdekszférába tartozik, a hírhedt orosz zsoldossereg, a Wagner is jelen van az országban, az előző elnököt pedig katonai puccsal távolították el tavaly a hatalomból.

Olvasói sztorik