Belföld

Bencsik András szerint nem kell kereszt a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy hatalmas kereszt kerül a több mint 20 millió forintból megújuló Citadellán a Szabadság-szobor talapzatára. A döntés nagy hullámokat vert, többek között a főváros főépítésze is azt mondta, hogy nincs semmi szükség az eredeti koncepció megváltoztatására.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Facebookján amellett érvelt, hogy

nem illik a kereszt a Szabadság-szobor talapzatára.

A kormánypárti újságíró a tervet ahhoz hasonlította, mintha a méloszi Aphrodité, ismertebb nevén a milói Vénusz talapzatára valakik utóbb egy keresztet faragnának. „Keresztények vagyunk, de tiszteljük a művészet szent érinthetetlenségét” – írta Bencsik, hozzátéve, hogy azokat a baloldaliakat és liberálisokat, akik egyre hangosabban tiltakoznak a Gellért-hegyi emlékmű átalakítása ellen, egészen más cél vezérli, „jelesül egy tiltakozási hullám kiprovokálása, mert lételemük és egyetlen reménységük a káosz”.

A Citadella átadása eredetileg 2023-ra, majd 2024-re volt ütemezve, de a legutóbbi posztban már 2026-ra ígérik. A felújítást végző két NER közeli cégnek – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt.-nek – nem érdeke a sietség, hiszen a velük kötött kontraktust tavaly úgy módosította a kormány, hogy a keretmegállapodásban szereplő költségvetést minden évben automatikusan hozzáigazítják az éves inflációhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik