Belföld

Hadházy nem talált palóc hagyományt a 150 milliós „interaktív bemutatóteremben”

Annyira kíváncsi voltam az interaktív palóc hagyományokra, hogy elmentem megnézni. Zárva volt, de azért kívülről bekukucskálva is jól látszott, hogy nincs ott semmiféle palóc hagyomány, csak egy jó kis bulihelyszín (rendezvényterem)

– írta Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, aki ezúttal Nógrádmegyeren járt utána, hogy költöttek el egy határozott céllal elnyert EU-s támogatást.

A képviselő szerint a településen egy interaktív palóc hagyományokat bemutató házat keresett, amelyre egy  EU-s pályázaton nyert el 150 millió forintot a helyi polgármester civilszervezete.

A bemutató házat a falutól több kilométerre, a polgármester birtokán találta meg, de ahogy idéztük, a palóc hagyományok interaktív bemutatásának nyomát sem találta.

 Amikor felhívtam őket, arra hivatkoztak , hogy épp rendezvény volt náluk, ezért el vannak pakolva a palóc edények és a palóc ruhák

– írta Hadházy.

A képviselő sehol, így a pályázat hivatalos oldalán sem látott képeket a palóc tárgyakról, viszont az alábbiakat idézte a pályázat hivatalos leírásából:

„Az 55 colos monitorok lehetővé teszik, hogy a vadászati hagyományok videó formájában bemutatásra kerüljenek, valamint hogy a helyi idősebb lakosok elmeséljék fiatalkori emlékeiket, tapasztalataikat, valamint a térség történetének alakulását, a helyi történetek és legendák árnyékában.”

„A megfelelő hangosítási rendszer az interaktív készülékek elválaszthatatlan része, plusz lehetőséget ad a régi palóc hangereszek bemutatására.”

„A modern eszközök által az érettebb, technikai beállítottságú célcsoport igényei kerülnek kielégítésre, viszont a Palóc ruhák, és tárgyak kipróbálása által az idősebb és fiatalabb korosztály is kitudja interaktív igényét elégíteni a bemutatóház keretein belül.”

A NOOL nógrádi hírportál szerint a polgár­mester, Verbói Gábor József tavaly megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet „három évtizedes, példaadóan magas színvonalú településvezetői munkájának elismeréseként”. A falu júniusban mégsem a kitüntetett Verbói mögé állt. A független Rácz Roland 45-37 arányban győzött ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik