Belföld

Political Capital: két év alatt 800 ezerrel csökkent a Fidesz szavazótábora

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Legalább 800 ezer szavazót veszített a Fidesz a 2022-es országgyűlési választáshoz képest, írja a Political Capital az Átlátszón megjelent elemzésében.

A független politikai kutatóintézet arra hívta fel a figyelmet, hogy

a 2022-es országgyűlési választáshoz képest az idei EP-választáson a Fidesz szavazóinak száma nagyobb arányban csökkent, mint amennyivel a részvétel.

Idén júniusban 16,25 százalékkal kevesebben járultak az urnához, de a kormánypárti szavazatok 29,1 százalékkal estek vissza, 2 809 238-ról 1 991 611-re. A szavazatcsökkenés nem magyarázható kizárólag a részvétel változásával, hiszen az országos részvételi arány eltérése csak 456 640 Fidesz-szavazó automatikus távolmaradását magyarázná, de a tényleges visszaesés ennek csaknem kétszerese, 817 627.

A Fidesz támogatottsága 3177-ből 2684 településen csökkent, 465 településen pedig nőtt. A legtöbb olyan település, ahol a Fidesz listája legalább száz szavazattal többet gyűjtött, mint két éve, Északkelet-Magyarországon fekszik. Ezek jellemzően szegényebb települések, ahol magas a rossz körülmények között élő, kiszolgáltatott választók aránya.

1814 olyan település van, ahol a Fidesz nagyobb arányban esett vissza, mint amennyi az alacsonyabb részvételnek volna betudható. Mind a 25 megyei jogú városban a 30-40 százalék közötti sávban van a Fidesz visszaesése: 17 megyei jogú városban ez legalább 5000 szavazat veszteséget jelent. Meglepő, hogy ebben a településtípusban Debrecenben bukta a legtöbb szavazót, összesen 22 ezret a Fidesz. Emellett minden budapesti kerületben jelentős a visszaesés.

A nem megyei jogú városok között összesen 113 településen esett vissza a Fidesz támogatottsága legalább 40 százalékkal.

Dunakeszin bukta a legtöbb szavazót a kormánypárt, szám szerint 4259-et. Ezt követi fokozatosan csökkenő értékekkel Cegléd, Szigetszentmiklós, Vác, Pápa, Kiskunfélegyháza, Hajdúböszörmény, Mosonmagyaróvár, Jászberény, Gödöllő, Szentendre, Kiskunhalas, Hajdúszoboszló, Orosháza és Szentes. Feltűnő, hogy Szigetszentmiklóson, Jászberényben, Hajdúszoboszlón és Orosházán az elmúlt években jelentős tiltakozások voltak, háromban az akkumulátorgyárak miatt, Orosházán pedig az oktatás helyzete és a kórház állapota váltott ki elégedetlenséget.

Kapcsolódó
Közel két tucat kisvárost elveszített a Fidesz
Helyenként 20–30 év után váltották le a kormánypártot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik