Szórakozás

Kék szem, hűvös tekintet, laza elegancia – miért beszélünk időtlen stílusikonként Alain Delonról?

Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images
Sunset Boulevard / Corbis / Getty Images
„Megragadott valamit az emberek képzeletében, noha ennek nem feltétlenül volt tudtában” – mondják Alain Delon francia filmsztárról, aki a hatvanas évek meghatározó férfiideáljának is számított Európa-szerte. A 88 évesen elhunyt színész nemcsak filmjeivel ért el jelentős hatást: külső adottságaival változásokat generált számos iparágban. Mennyi tudatosság volt ebben? Hogyan viszonyult Delon az általa népszerűvé tett feminin férfi szerephez?

Alain Delon halálhírét követően a filmvilág egyöntetűen gyászba borult: nem véletlenül, hiszen a francia új hullám legendás színészeként beszélhetünk róla, főként a hatvanas években mutatott produktív időszaka miatt.

Habár Hollywoodba sohasem tudott és akart igazán betörni – nem volt hajlandó például angolul megtanulni –, az európai filmművészetre gyakorolt hatása jelentős, Jean-Paul Belmondóval karöltve a 20. század legfontosabb francia férfiszínésze.

Elvitathatatlan, hogy Belmondóval ellentétben Delon minden szempontból birtokolta a kor férfiideálja titulust (és megelőzte a korát is ebből a szempontból), filmjeiben látott megjelenése pedig abban is segítette, hogy halála után is stílusikonként beszélhessünk róla. Ez rendszerint fordítva szokott lenni – mármint az, hogy valaki inkább a vásznon kívül mutatott megjelenésével válik követendővé.

Delon ebben is formabontónak számított.

Archive Photos / Getty Images

Az ötvenes, hatvanas és hetvenes években kevés európai mozisztár tudott úgy kiemelkedni a vászonról, hogy mamut státuszt érjen el akár a divat világában, esetleg a társadalomra gyakoroljon olyan hatást, ami miatt milliók ismerjék a nevét álmukból felköltve is.

Ez leginkább hollywoodi ikonokra volt jellemző abban az időben: Paul Newmanre vagy Robert Redfordra, tőlük viszont – külsőségekben – Delon nagyon különbözött. Feminin vonásai, mint a hosszú szempillák, a szinte macskaszerű test és a titokzatos mosolya másfajta szexszimbólumot csinált belőle. Nőügyeiről Párizstól Monacóig sokat lehetne mesélni, noha a színész különösképp nem kívánt tenni azért, hogy magánéletében és a divatban sikernek örvendjen.

A kérdés csak az: mi volt a titka? Már ha volt egyáltalán.

Nem is öltözött különlegesen

Nem sztár vagyok, hanem színész. Évek óta küzdök azért, hogy az emberek elfelejtsék, hogy én csak egy csinos fiú vagyok, gyönyörű arccal

– fakadt ki egyszer újságírói kérdésre Delon, mikor már túl volt legnagyobb sikerein.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik