Belföld

Augusztus 20.: nincs végleges döntés a tűzijátékról, óránként értékelik a helyzetet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Frissítünk!

Megtartják a tűzijátékot.

Mostantól óránként dönt az operatív törzs a budapesti tűzijáték megrendezéséről – jelentette be Kovács Zoltán, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatornán, kedd délután.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: időjárási szempontból szokatlan helyzet állt elő, a légkörben nagy a bizonytalanság, az előrejelzések szerint valószínű záporok, zivatarok kialakulása.

Nem látjuk még pontosan előre az estét, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet, az emberek és a rendezvények biztonságát szem előtt tartva, folyamatosan értesítjük az embereket a fejleményekről

– tette hozzá.

Elmondta: úgy készülnek, hogy megtartják a tűzijátékot és a Szent Jobb-körmenetet. Szavai szerint az egyházzal egyeztetve abban maradtak, hogy a Szent István Bazilikában tartják a szentmisét, majd ha az időjárás engedi, a körmenetet is.

A rendőrség és a szervezők felkészültek, hogy az időjárási, helyszíni viszonyoknak megfelelően hozzanak döntéseket – jegyezte meg.

Úgy vélte, jelen helyzetben az óránkénti helyzetértékelés a legcélravezetőbb minden helyszínt illetően. Megjegyezte: 20 helyszínen többszáz rendezvény zajlott és zajlik.

Az államtitkár szavai szerint minden eszközük, lehetőségük megvan arra, hogy valós időben információt tudjanak közölni és értesítsék a nézőket a változásokról.

Gondoskodunk arról, hogy senkinek ne essék baja

– tette hozzá.

Mint ismert, a HungaroMet az ország nagy részére, köztük Pest vármegyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt is. A reggeli előrejelzés szerint az intenzívebb cellákat elsődlegesen felhőszakadás, de jégeső is kísérheti. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és az északkeleti harmadban több helyen élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében is átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a légmozgás

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban arról beszélt, ahogy az elmúlt években is, most is az idelátogató magyar és külföldi turisták biztonsága a legfontosabb. „A legfontosabb a biztonságos körülmények megteremtése, magyarán, ha a legkisebb esélye is van annak, hogy valami megzavarná az esti, több mint félórás tűzijátékot, akkor meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket” – jelentette ki az államtitkár még hétfőn.

Kapcsolódó
Augusztus 20-a: leállt a szíve egy 72 éves nőnek a rakparton
A nőt stabil állapotban szállították kórházba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik