Élő Nagyvilág

Az utolsó hidat is lerombolták Szejm-folyón, egy balatonnyi területet veszthetnek el az oroszok

George Ivancsenko / MTI / EPA
George Ivancsenko / MTI / EPA

Az előző nap történéseiről itt számoltunk be.

Lavrov szerint az ukránok amerikai segítség nélkül nem tudták volna felrobbantani az Északi-Áramlatot

Németországnak felelnie kell Oroszország minden kérdésére az Északi Áramlat gázvezetékek ellen 2022 szeptemberében elkövetett „terrorcselekményt” illetően – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyijának adott interjúban.

Németországnak minden kérdésre felelnie kell. Először is fel kell hagyniuk azzal, hogy kategorikusan elutasítják azon tények közzétételét, amelyeket nem tudtak nem észrevenni. És amikor az általunk követeltelt bármilyen információt a hivatalos csatornákon keresztül nem kapunk meg, de újságcikkekben felmerül, mégpedig egy időben, ha jól emlékszem, három német lapban is, Amerikában pedig a The Wall Street Journalben, ez felvet olyan gondolatot, hogy mindez csak színjáték

– nehezményezte Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk, amerikai segítség nélkül nem tudták volna végrehajtani az Északi-Áramlat elleni szabotázsakciót.

Most pedig olyan próbálkozásokat látunk, hogy a történteket megpróbálják részeg tisztek nyakába varrni, akik velük italozó üzletemberekkel közösen eldöntötték, hogy megtanulnak búvárkodni, vagy felbéreltek valakit a feladatra. Ez komolytalan!

– szögezte le Lavrov.

”Még abban az esetben is, ha a német sajtóban említett ukránok közül valakik valóban részt vettek az akcióban, egyedül akkor sem tudták volna végrehajtani azt. Ahogy azt nálunk mondják, világos, hogy a parancs legfelülről érkezett egy ilyen terrorcselekmény végrehajtására, a Nyugat esetében pedig a legfelül Washingtont jelenti” – hangsúlyozta. Lavrov úgy fogalmazott, hogy a mostani művelet a figyelem elterelését szolgálja a valódi elkövetőkről, illetve „a terrorcselekmény” megrendelőitől. Mint mondta, továbbra is egy átlátható nemzetközi vizsgálatot fognak követelni az ügyben.

Kijelentette: „Szégyen, hogy Németország némán tűri, hogy megfosztották tartós energiaellátásától, és ebből következően gazdasági jólététől, ami hosszú-hosszú évtizedekig fejlődésének alapját jelentette megbízható és elfogadható árú orosz gázszállítások formájában”.

Lavrov egyúttal leszögezte, hogy Moszkva terrorista rezsimnek tartja a kijevi vezetést.

Számunkra teljesen világos, hogy ez egy nárcisztikus, terrorista rezsim, amelyet eredetileg egy az Egyesült Államok közvetlen támogatásával végrehajtott államcsíny eredményeképpen hoztak létre.

A német sajtó a múlt héten arról cikkezett, hogy a német főügyész az Északi Áramlat 2022 szeptemberében történt felrobbantásával kapcsolatban elfogatóparancsot adott ki egy ukrán állampolgár ellen. A gyanúsított utolsó ismert tartózkodási helye pedig Lengyelországban volt. Két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsítanak, akik búvárként vehettek részt a gázvezeték megrongálásában.

(MTI)

Már a 600 ezret is meghaladja az elesett orosz katonák száma

Vasárnap átlépte a 600 ezret az elesett orosz katonák száma az ukrán védelmi tárca számításai szerint: 2002. február 24-dike, vagyis az orosz invázió megindítása óta már 600.470 katonát vesztettek az oroszok, az elmúlt 24 órában pedig 1120-t.

A számokat független forrásokból lehetetlen ellenőrizni, de a nagyságrendeket a nyugati elemzők sem vitatják.

Zelenszkij elárulta, hogy mi a kurszki hadművelet célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap éjszakai beszédében azt mondta, hogy az oroszországi Kurszki régióba történt ukrán behatolással az a cél, hogy létrehozzanak egy ütközőzónát, amivel megakadályozhatják a további orosz támadásokat a határon túlról.

Az ukrán elnök ezzel először fogalmazta meg egyértelműen az augusztus 6-án kezdődő hadművelet célját. Korábban azt mondta, hogy a művelet célja az ukrajnai Szumi megye közösségének megvédése az állandó ágyúzástól.

Kijevbe látogat az indiai miniszterelnök

Narendra Modi indiai miniszterelnök Ukrajnába látogat – jelentette be az indiai külügyminisztérium hétfőn. A kormányfőnek ez lesz az első útja Ukrajnába az orosz intervenció kezdete óta, és látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az indiai külügyminisztérium hétfői közleménye szerint Narendra Modi utazásának részleteit még a nap folyamán ismertetik. Az indiai média beszámolója szerint a kormányfő kijevi látogatására még augusztusban sor kerül.

Ukrajna ellen 2022-ben indított inváziója után Moszkvával szemben a nyugati országok szankciókat vezettek be, de India továbbra is kereskedik Oroszországgal. India tartózkodott attól, hogy közvetlenül Oroszországot hibáztassa a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett invázióért, miközben arra buzdította a két országot, hogy párbeszéd és diplomácia útján oldják meg a konfliktust.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki India Oroszországhoz fűződő kapcsolata miatt, különösen akkor, amikor Washington megpróbálta erősíteni kapcsolatait Újdelhivel, mint lehetséges ellensúly a feltörekvő Kínával szemben.

(MTI)

Az utolsó hidat is lerombolták Szejm-folyón, egy balatonnyi területet veszthetnek el az oroszok

A harmadik és egyben utolsó hidat is lerombolták a Szejm-folyón Kurszk megyében az ukránok, ezzel az oroszok elvesztették a kapcsolatot a folyótól délre eső, nagyjából 640 négyzetkilométernyi területtel. Az ott állomásozó orosz katonákat (számukat 700 és 1000 közé tették pár nappal ezelőtt) elvágták az utánpótlásuktól, így várhatóan hamarosan ezt a részt is elfoglalhatják az ukrán csapatok.

Olvasói sztorik