Belföld

Afgánok figyelnek majd a rendre

Az Afganisztánban állomásozó külföldi haderő a jövő év elején megkezdheti a biztonsági feladatok átadását az afgánoknak.

Az ázsiai ország jövőjéről a hét közepén Londonban tartandó nemzetközi konferencia zárónyilatkozatának tervezetét a Reuters vasárnap ismertette.

E szerint néhány afganisztáni tartományban 2011 elején afgán kézbe kerülhet a biztonság szavatolása; a muzulmán országban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) ezután pusztán támogató szerepet töltenének be.

A dokumentum hangsúlyozza, erőfeszítéseket kell tenni, hogy meggyőzzék a tálibokat a fegyverletételről. Az afgán vezetésnek ki kell építenie egy mechanizmust, amelynek révén „nyitni lehet a felkelők felé”. A nemzetközi közösség feladata lenne a dokumentum szerint a reintegrációs – vagyis a fegyverüket letevő lázadók társadalomba való visszailleszkedését célzó – program finanszírozása.

A nemzetközi adományozóknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a segélyeknek az eddiginél nagyobb hányadát folyósítják az afgán kormányon keresztül, egyúttal könnyíteniük kell az afgán állam adósságterhein. A nyilatkozattervezet ugyanakkor nem tartalmaz konkrét számokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik