Nagyvilág

Országos sztrájkba kezdtek az indiai orvosok kollégájuk brutális meggyilkolása miatt

Sajjad HUSSAIN / AFP
Sajjad HUSSAIN / AFP

Az indiai orvosok országos sztrájkot kezdtek azt követően, hogy az egyik állami kórházban megerőszakoltak és megöltek egy fiatal rezidenst Kolkata (régi nevén Kalkutta) városában – közölte a BBC. Az Indiai Orvosi Szövetség (IMA) jelezte, hogy szombaton országszerte leállítanak minden nem alapvető kórházi szolgáltatást, a sürgősségi és baleseti ellátás azonban a 24 órán át tartó tiltakozás ideje alatt is üzemelnek.

Az IMA a múlt heti gyilkosságot „barbár bűntettnek” minősítette. A történtek után tiltakozások, tüntetések voltak szerte az országban, az intézményt, ahol a bűncselekmény történt, megrongálták.

Az orvosszervezet egy listát tett közzé követeléseiről, amely tartalmazza többek között a büntetési tételek szigorítását, amennyiben a sértett egészségügyi dolgozó, biztonságos pihenőhelyek kialakítását a nők számára a kórházakban, és az egészségügyi intézmények biztonsági előírásainak szigorítását.

A múlt heti gyilkosság áldozata 31 éves volt, a kolkatai RG Kar Orvosi Egyetemi Kórházban dolgozott. Az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot megállapította, hogy a fiatal nőt brutálisan megerőszakolták, majd megfojtották, miután munkanapja után lepihent az intézmény egyik helyiségében.

Az indiai orvosoknak a 30 százaléka, az ápolóknak pedig a 80 százaléka nő. (Magyarországon a KSH 2023-as adatai szerint az orvosok és fogorvosok között a nők vannak többségben, 58 százalékos arányban.) A BBC felhívja a figyelmet arra is, hogy a hivatalos adatok szerint 2022-ben aggasztó mértékben, 4 százalékkal emelkedtek a nők ellen elkövetett bűncselekmények, és ezeknek a 20 százaléka nemi erőszak vagy bántalmazás volt.

Indiában gyakoriak a nők elleni erőszakos támadások, 2016-os adatok alapján naponta 106 nőt erőszakolnak meg, és ez csak a bejelentett bűncselekményekre vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik