Nagyvilág

Leterroristázták a kormánypártiakat, majd ököllel verték egymást a képviselők a török parlamentben, valakinek a vére is kifolyt

Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu via AFP
A török parlament egy olyan ülésen, ahol éppen nincs verekedés.
Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout / Anadolu via AFP
A török parlament egy olyan ülésen, ahol éppen nincs verekedés.
A verekedés előtt egy ellenzéki politikus terroristának nevezte Erdogan kormánypártjának politikusait, mikor egy korábban börtönre ítélt társa mellett szólalt fel.

Többen ököllel egymásnak estek a török parlamentben pénteken, miután egy ellenzéki politikus egy 18 év szabadságvesztésre ítélt kollégájának parlamentbe kerülése mellett szólalt fel, és terroristának nevezte Recep Tayyip Erdogan elnök pártjának képviselőit.

Az ankarai parlamentben készült felvételek azt mutatják, ahogyan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes képviselői az ellenzéki Törökországi Munkáspárthoz (TIP) tartozó, a felszólaló Ahmet Sikhez rohannak és rátámadnak. Nem sokkal később már több tucat képviselő csatlakozott a verekedéshez, mások megpróbálták visszatartani a többieket.

A pulpitus lépcsőfokaira vér került, médiainformációk szerint legalább két képviselő szenvedett sérüléseket.

„Nem csodálkozunk azon, hogy Can Atalayt terroristának nevezik, mint ahogyan mindenki mást, aki nem önök mellett áll” – mondta Sik felszólalásában az AKP képviselőinek. „Azok a legnagyobb terroristák, akik itt ülnek, ezekben a székekben” – folytatta. A parlament alelnöke 45 perces szünetet hirdetett a verekedés után.

Can Atalay ellenzéki politikust 2022 áprilisában a 2013-as isztambuli kormányellenes tüntetések miatt hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség miatt ítélték el. A 18 év börtönről szóló ítélet jogerőssé válásakor az év elején megvonták parlamenti mandátumát, de az alkotmánybíróság augusztus 1-jén érvénytelennek nyilvánította kizárását. Ahmet Sik azért szólalt fel pénteken, hogy Atalay visszaülhessen képviselői székébe.

(via MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik