Belföld

Rekordszinten a munkanélküliség Washingtonban

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban 1976 óta a legmagasabb, 12,1 százalékos volt a munkanélküliség decemberben.

A washingtoni munkaerőpiaci helyzet rosszabb az országos 10 százalékos átlagnál, valamint a fővárost körülölelő Maryland és Virginia államénál: előbbiben 7,5, utóbbiban 6,9 százalékos a munkanélküliségi ráta.

Washingtonban és a két szövetségi államban is romlott a helyzet novemberhez képest; az önálló közigazgatási területnek számító fővárosban a 11. hónapban 11,8, Marylandben 7,3, Virginiában pedig 6,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A 600 ezer lakosú Washingtonban a munkanélküliség leginkább a fekete lakosságot sújtja, körükben háromszor több az állásnélküliek száma, mint a fehérek között. Az Egyesült Államokban éppen a fővárosban a legmagasabb, 55,6 százalékos az afroamerikaiak aránya.

A fővárosban decemberben annak ellenére rosszabbodott a helyzet, hogy a városi önkormányzat több száz új munkahelyet teremtett. Szakértők rámutatnak, hogy az állástalanok jelentős része alacsony iskolázottságú munkaerő, az őket alkalmazó építőiparban, kiskereskedelemben, továbbá a közlekedési ágazatban elbocsátásokra került sor. A jobban fizető állásokat általában a környező államokból jövők töltik be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik