Élő Nagyvilág

Izraeli szélsőségesek támadtak meg egy palesztin falut

Jaafar ASHTIYEH / AFP
Jaafar ASHTIYEH / AFP

A közel-keleti válság előző napi történéseiről itt olvashat.

Dohában az Egyesült Államok új áthidaló tűzszüneti javaslatot mutatott be

Az Egyesült Államok az eddigi megállapodásokra épülő, de a vitás pontokat áthidalni hivatott javaslatot mutatott be a gázai tűzszünetről és az izraeli túszok elengedéséről a dohai tárgyalásokon, amelyeket pénteken lezártak azzal, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Kairóban folytatják. A Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet, amelynek képviselői nem voltak jelen, elfogadhatatlannak tartja az amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök optimistán nyilatkozott pénteken az eddigi fejleményekről. „Nem akarom elkiabálni, de közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha – bár még nem tartunk ott. Sokkal közelebb vagyunk, mint három napja voltunk” – mondta.

Ezzel szemben a Hamász illetékesei világossá tették, hogy egyelőre nem fogadják el az új feltételeket. Egyik magas rangú tisztségviselőjük, Számi Abu Zuhri úgy nyilatkozott: a Dohában született tűzszüneti feltételek nem egyeznek meg a július 2-án már elfogadottakkal. Azzal vádolta meg a washingtoni kormányt, hogy „hamisan pozitív légkört” akar teremteni a tárgyalásokon, miközben még nem képes arra, hogy elérje a háború leállítását.

Nem fogadunk el kevesebbet, mint a teljes tűzszünetet, a teljes izraeli kivonulást, a kitelepített palesztinok visszatérését és a fogolycserét

közölte a terrorszervezet egyik tisztségviselője.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal ugyanakkor azt közölte este: “Izrael nagyra tartja az Egyesült Államok és a közvetítők arra irányuló erőfeszítéseit, hogy rávegyék a Hamászt a túszok szabadon bocsátására. A közvetítők jól ismerik Izrael elveit, így Izrael bízik abban, hogy nyomásukra a Hamász végül elfogadja azt az izraeli javaslatot, amelyet Joe Biden amerikai elnök május 27-én bemutatott, valamint bízik abban, hogy a megállapodásból egyszer végrehajtás lesz.”

A felek azért nem tudnak megállapodni egyelőre, mert Izrael feltételül szabja, hogy ellenőrzése alatt tarthassa a Gázai övezet és Egyiptom határsávját, az úgynevezett Philadelphi-folyosót, és hogy alakítsanak ki egy mechanizmust annak biztosítására, hogy palesztin fegyveresek ne juthassanak az övezet déli részéből az északiba az úgynevezett Necarim-folyosón keresztül, amelyet Izrael hozott létre gázai hadművelete során.

„A megbeszélések komolyak és konstruktívak voltak, és pozitív légkörben zajlottak” – hangsúlyozták közleményükben a közvetítők is.

Az Egyesült Államok Egyiptom és Katar támogatásával előterjesztett egy olyan áthidaló javaslatot, amely összhangban van a Biden elnök által lefektetett és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott elvekkel. Az új javaslat az elmúlt héten elért megállapodásokra épít

tették hozzá.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan két napra Izraelbe látogat vasárnap este, és hétfőn tárgyal Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Emellett találkozik az amerikai állampolgárságú túszok családtagjaival is. Várhatóan más közel-keleti országokat is felkeres a regionális feszültségek és tűzszüneti megbeszélések miatt.

(MTI)

Az uniós külügyi főképviselő szankcionálná a telepesek erőszakcselekményeit bátorítókat

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken bejelentette, hogy szankciós javaslatok előterjesztését fontolgatja azok ellen, akik bátorítják a ciszjordániai zsidó telepesek erőszakcselekményeit.

Az X-en közzétett üzenetében Josep Borrell elítélte a ciszjordániai Náblusztól nyugatra lévő Dzsít településen előző éjjel kitört erőszakhullámot, amely során izraeli telepesek tucatjai támadtak a falura, gyújtogattak és megöltek egy fiatal palesztin férfit, egy másikat pedig életveszélyesen megsebesítettek.

A telepesek szinte teljes büntetlenségben szítanak erőszakot nap mint nap a megszállt Ciszjordániában, veszélybe sodorva ezzel a békére tett bármely erőfeszítést

olvasható a főképviselő közleményében, amelyben egyúttal felszólítja az izraeli kormányt, hogy sürgősen vessen véget az erőszakcselekményeknek

A dzsíti támadás miatt az izraeli hatóságok letartóztattak több gyanúsítottat, s a miniszterelnök, az államfő és a védelmi miniszter is elítélte a palesztinok elleni ciszjordániai erőszakot.

Borrell a hét elején már szankciókat követelt két izraeli miniszter, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter ellen, akik szerinte a gázaiak kiéheztetésére buzdítanak.

A főképviselő korábban bírálta Szmotricsnak azt a kijelentését, amely szerint indokolt lenne erkölcsileg kétmillió gázai lakos halálra éheztetése annak érdekében, hogy elérjék a Hamász által fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását.

(MTI)

Izrael csökkentette a humanitárius övezetet Hán-Junisznál onnan indított rakéták miatt

Az izraeli hadsereg (IDF) csökkentette a humanitárius övezetet Hán-Junisznál, mert rajtaütést tervez az onnan indított rakéták miatt

Az IDF szórólapokon szólította fel távozásra a Hán-Junisz északi részén és Deir al-Balah keleti részén élőket, amelyben bejelentette, hogy a Hamász tevékenysége miatt csökkenti a humanitárius területet és veszélyessé vált a megadott részeken tartózkodni.

Az IDF indoklása szerint az Hamász korábban rakétákat indított arról a területről, és ezért ott rajtaütést fognak végrehajtani a terrorszervezet fegyveresei ellen.

A hadsereg azt közölte, hogy pontos hírszerzési adatok alapján módosítják a humanitárius övezetet, miután tudomásukra jutott, hogy a Hamász ott terrorista infrastruktúrát helyezett el.

Az IDF civilekhez intézett felhívásait repülőgépek terjesztette szórólapokon, SMS-eken, telefonhívásokon és a média közvetítéseivel juttatta el az érintettekhez. Katonai forrás szerint az adott körzetben nem kell evakuálni a kórházakat, s ezt a palesztin egészségügyiekkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel is tudatták.

Az izraeli erők a háború kezdete óta számos alkalommal felszólították a Gázai övezet különböző térségeinek lakóit, hogy meneküljenek el a „humanitárius zónaként” meghatározott területekre, ahol nem hajtanak végre támadásokat, de a hadsereg többször ezekről a területekről is evakuálja a civileket, amikor ott tevékenykedik.

(MTI)

Izraeli szélsőségesek támadtak meg egy palesztin falut

Csütörtök éjjel szélsőséges izraeli telepesek tucatjai megtámadták a Dzsit nevű palesztin falut Ciszjordániában, gyújtogattak és megöltek egy fiatal palesztin férfit – jelentették izraeli biztonsági források pénteken. Ezek szerint több mint száz szélsőséges telepes, közülük többen arcukat kendővel eltakarva, palesztinok otthonait és járműveit gyújtotta fel, agyonlőttek egy fiatal férfit, és megsebesítettek egy másik palesztint az éjszaka kitört zavargásokban a Náblusztól nyugatra fekvő Dzsit faluban.

Az izraeli hatóságok letartóztattak több gyanúsítottat, s a miniszterelnök, az államfő és a védelmi miniszter is elítélte a palesztinok elleni ciszjordániai erőszakot.

Az izraeli hadsereg (IDF) közlése szerint már percekkel az incidens bejelentése után csapatokat küldtek a helyszínre, akik a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel a tömeget, és kivezették az izraelieket a faluból. Az IDF bejelentette, hogy közös vizsgálatot indítottak a rendőrséggel és a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal a palesztin férfi megölésének felderítésére. „Az IDF elítéli az ilyen és efféle eseményeket és a rendbontókat, akik sértik a biztonságot, a törvényeket és a közrendet, és eltérítik az IDF-et és a biztonsági erőket fő küldetésüktől, a terrorizmus megakadályozásától és a lakosok biztonságának védelmétől” – hangsúlyozta közleményében a hadsereg.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal kijelentette, hogy szigorúan ítéli meg az incidenst, a felelősöket elfogják, és büntetőeljárás alá vonják. Jichák Hercog államelnök közleményt adott ki, amelyben határozottan elítélte a zavargásokat. “”Ez egy szélsőséges kisebbség, amely árt a törvénytisztelők közösségének és a telepes mozgalom egészének, amellett, hogy sérti Izrael nemzetközi hírnevét ebben a különösen érzékeny és nehéz időszakban” – írta Hercog.

(MTI)

Olvasói sztorik