Nagyvilág

Amerikai lapértesülés szerint Zelenszkij hagyta jóvá az Északi Áramlat elleni akciót, majd lefújta azt, de parancsnoka folytatta

DANISH DEFENCE / AFP
DANISH DEFENCE / AFP

Volodimir Zelenszkij jóváhagyta az Északi Áramlat elleni robbantást, majd le akarta fújni, de a főparancsnoka folytatta az akciót – írta a Wall Street Journal (WSJ), a cikket a 444 szemlézte.

A lap szerint a merénylet terve olyan volt, mintha pár részeg embernek jutott volna eszébe záráskor egy bárban. Információik szerint pedig úgy tűnik, tényleg valami hasonló történt: 2022 májusában pár magas rangú ukrán katonatiszt és üzletemberek gyűltek össze, hogy koccintsanak az orosz invázió megállítására. Ivás közben pedig valaki bedobta: mi lenne ha megsemmisítenék az Északi Áramlatot.

Mindig nevetek, amikor a médiában találgatásokat olvasok valami hatalmas műveletről, amiben titkosszolgálatok, tengeralattjárók, drónok és műholdak vesznek részt

– mondta a WSJ-nak egy tiszt, aki részt vett a tervben. „Az egész egy átmulatott éjszaka és egy maroknyi olyan ember elszántságának köszönhetően született, akiknek volt merszük kockáztatni az életüket a hazájukért.”

Négy hónappal később, szeptember 26-án a dán Bornholm sziget közelében víz alatti földrengésre vagy vulkánkitörésre utaló jeleket észleltek szeizmológusok. Ezt három erőteljes robbanás és az eddigi legnagyobb, Dánia éves szén-dioxid-kibocsátásának megfelelő mennyiségű földgáz felszabadulása okozta.

A WSJ cikke szerint az ukránok akciója körülbelül 300 ezer dollárba (kicsivel több mint 100 millió forint) került. Egy kisebb jachtot béreltek és egy hatfős legénységgel – köztük képzett, civil búvárokkal – hajóztak ki.

A lap információi szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök eredetileg jóváhagyta a tervet. Legalábbis ezt mondta az akcióban részt vevő egyik tiszt és három másik, a tervet ismerő személy. Később azonban, miután a CIA is tudomást szerzett róla, az ukrán elnök elrendelte a terv leállítását. Az akciót vezető Valerij Zaluzsnij, Zelenszkij akkori főparancsnoka azonban ennek ellenére folytatta. Zelenszkij idén februárban menesztette Zaluzsnijt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik