Tudomány

Táplálékkiegészítő okozott halálos megbetegedést

ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy olyan férfi esetét mutatják be, aki egy rendkívül ritka, probiotikus étrend-kiegészítő által okozott véráramfertőzésben halt meg – írja a Live Science. A probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak, és általában a bélflóra helyreállítását segítik, az ilyen táplálékkiegészítők elvétve, de képesek fertőzést kiváltani. A legyengült immunrendszer növelheti a kockázatot.

A közelmúltban történt eset során genetikai elemzés erősítette meg, hogy a probiotikumból származó baktériumok váltották ki a halálos kimenetelű betegséget. A páciensnek kiterjedt kórtörténete volt, ami valószínűleg fokozta a veszélyt.

A 70-es éveiben járó japán férfit összeesve találták meg otthonában, ezt követően sürgősségi osztályra szállították. Az orvosok megállapították, hogy a páciensnek súlyos metabolikus acidózisa volt, amely során sav képződik a vérben. Az állapotot tüdőfertőzés, vesesérülés és valószínűleg az erős alkoholfogyasztás okozta.

További vizsgálatok kimutatták, hogy a beteg pozitív volt a SARS-CoV-2-re. A férfit intenzív osztályra szállították, ahol légzéstámogatást, vérhígítót, gyulladáscsökkentő szteroidot, tocilizumabot és antibiotikumokat kapott. Utóbbira azért volt szükség, mert feltételezhetően bakteriális fertőzés is kialakult nála.

Az antibiotikum hasmenést váltott ki, ezért a Clostridium butyricum egyik törzsét tartalmazó probiotikumot írtak fel neki.

A baktériumot széles körben használják, mivel igen biztonságos, a mikroba az egészséges emberek mintegy 20 százalékának beleiben megtalálható. A férfinál ugyanakkor a baktérium elszabadult.

A beteget nagyjából egy hónap után bocsátották el az intenzív osztályról, kórházi rehabilitációja során, közel egy hónapot követően azonban fáradtság, duzzanat és folyamatos hasi fájdalom jelentkezett nála.  A vizsgálatok feltárták, hogy beleiben veszélyesen lecsökkent a véráramlás.

A tesztekből kiderült, hogy vérében elszaporodott a baktérium. A férfinél gyorsan többszervi elégtelenség lépett fel, instabil állapota miatt műtét nem jöhetett szóba, a páciens a 60. kórházi napon meghalt.

Noha a Clostridium butyricumot régóta használják, az új tanulmány és a hozzá hasonló publikációk aggodalomra adhatnak okot. Nem ez az első eset, amikor az érintett törzzsel probléma adódott.

A baktérium elsősorban idősebb, többféle betegségben szenvedő betegekre nézve válhat veszélyessé. Jelen esetben a férfi dohányzó és alkoholfüggő volt, emellett vastagbélrákban, magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedett, a Covid-19 ellen adott szteroid pedig elnyomhatta immunrendszerét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik